Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

 Sgrafita na Národním domě čeká slavnostní odhalení

 PRACHATICE - 26. července 2012 - 16:20 - Prachatické Velké náměstí ozdobí už v příštím týdnu nová perla v podobě sgrafit, která se vrací na Národní dům. Původními postupy podle dochovaných fotografií je sem vrací restaurátoři Tomáš Skořepa a Jiří Mašek. Slavnostní odhalení zrestaurované fasády město naplánovalo na středu 1. srpna ve čtrnáct hodin.

 Text: Tomáš Přibyl

Reklama u nás se vyplatí. Více...   www.dre-kon.cz

   Národní dům získala v roce 1900 Tělovýchovná jednota Sokol a o tři roky později tu nechala udělat sgrafita podle návrhu malíře Ladislava Nováka - spolupracovníka Mikoláše Alše. "Po okupaci Sudet byla sgrafita otlučena a pravděpodobně v 60. letech minulého století byly rovněž odstraněny štukové prvky a provedeny další úpravy, jako změna rozvržení oken a zaklenutí výkladců v přízemí. Zdobná fasáda byla přetvořena na nezajímavé průčelí, které se dochovalo dosud, naštěstí alespoň s atikou," řekl vedoucí stavebního odboru radnice Antonín Jurčo.

   Radnice se rozhodla sgrafita na Národní dům vrátit a práce začaly zhruba před měsícem. "Nynější obnova sgrafitové a štukatérské výzdoby Národního domu přispěje k vyššímu estetickému působení celé severní části Velkého náměstí. Navrácení pseudorenesanční fasády vyváží v této části náměstí dosud osamocenou zdobnou renesanční fasádu Prachatického muzea provedenou okolo roku 1604," dodal Antonín Jurčo.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

PR: RŮŽIČKA nářadí nástroje o vás pečuje od roku 1992

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...

Více...