Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

 OBRAZEM: Mladí archeologové odkryli sondu až na skálu

 NETOLICE - 23. července 2012 - 10:18 -  Dvoutýdenní Letní archeologická škola na vrchu Sv. Ján nad Netolicemi, v místech, kde ve středověku bývalo přemyslovské hradiště, dospěla k závěru. Pětadvacet studentů archeologických, příbuzných i jiných oborů zde na povinné praxi nebo dobrovolně už pošesté pokračovalo ve výzkumu středověkých hrobů a zaniklé architektury, kterou tu objevili v roce 2008. A opět zaznamenali zajímavé nové nálezy, hodně nového se naučili a také se dobře pobavili.

 Text: Zdeněk Přibyl, foto: Zdeněk Přibyl a Vojtěch Švec

Reklama u nás se vyplatí. Více...   www.dre-kon.cz

   Novinkou letošní archeoškoly byla i nutnost hlídat naleziště před možnými zloději. Také proto tu vyrostl stan. "Když nic jiného, tak alespoň odradíme někoho, kdo s nekalými úmysly sem nahoru přijde, a když nás vidí, zase odejde. Stává se to všude, a u nás v Netolicích někdy i třikrát za noc," řekl novinářům vystudovaný archeolog Martin Pták, na bývalém hradišti pravá ruka vedoucího výzkumu Jaromíra Beneše z Filozofické fakulty českobudějovické Jihočeské univerzity.  

   Letos se archeologové soustředili na sondu označenou číslem 10. "Naším cílem bylo vybrat ji tentokrát až na podkladovou skálu. Bylo tu hodně dávných dětských pohřbů a také jsme čas od času nacházeli kousky kovu, při čemž nám hodně pomáhal i náš detektor," říká Martin Pták. Každou nalezenou kostru tu musí pečlivě očistit a precizně zdokumentovat. Vyzkouší si to každý. Kdo by si s něčím nevěděl rady, tomu Martin a další zkušení rádi pomohou.  

   Dost často berou mladí archeologové do rukou pásmo, metr a také fotoaparát. S pomocí stativu a dlouhého prkna s ním dokáží udělat třeba i snímek z vysokého nadhledu. Jak jinak by se to však mohlo dělat, i když ne tak levně, naznačila studentům přednáška Využití bezpilotních letounů v archeologii, kterou připravil Jan John z Archeologického ústavu Filozofické fakulty Jihočeské univerzity. Navázala na ni praktická letová ukázka "vírníku" na netolickém hřišti.   

   Samostatnou kapitolou jsou zájemci o práci mladých archeologů, kteří k nim na sv. Ján zavítají, a nejen o pravidelném návštěvním dnu, kdy většina studentů i jejich vedoucí pracují v nejrůznějších kostýmech. Mezi příchozími se o všechno nejvíce zajímají děti. A také se jim tu dostane odpovědi na každou zvídavou otázku. K přátelské atmosféře party na sv. Jánu patří i různá zpestření brigádnického života. K tomu letos posloužila i vlastnoručně zbudovaná hliněná pícka, práce na kamenném mlýnku na obilí a nakonec i pečení placek...

   Dodejme jen, že rok od roku to mají organizátoři netolické Letní archeologické školy - společnost Archeos, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, netolická radnice a Prachatické muzeum - stále těžší se zajištěním provozu archeoškoly. Společně vždy zatím nějaké improvizované řešení našli. Problém je samozřejmě hlavně s dotacemi, které - nejsou. A je to škoda. Na takto záslužnou činnost by prostředky měly být.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

PR: RŮŽIČKA nářadí nástroje o vás pečuje od roku 1992

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...

Více...