Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

 OBRAZEM: Vimperk objektivem minulosti nejen pro rok 2013

 VIMPERK - 19. července 2012 - 16:14 - Jak vnímavý čtenář správně tuší, psáti o zbrusu novém kalendáři nazvaném Vimperk objektivem minulosti na rok 2013 se chystáme. A začneme jeho křtem, kterýžto odehrál se pod vzácným dřevěným krovem v nejvyšším podlaží Vlčkovy věže, nejstarší to součásti původního vimperského hradu, ve středu 18. července odpoledne.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

Reklama u nás se vyplatí. Více...   www.dre-kon.cz

   Minulost vimperská snoubila se zde vhodně se současností, kterou symbolizovati mohla by čerstvá várka světle i tmavě zlatavého moku ze Šumavského pivovaru Vimperk, která tu zavoněla i zachutnala, když předtím první výtisk kalendáře před zraky konšelů předních v čele s místostarostkou Jaroslavou Martanovou a měštěnínů vybraných, do kostýmů divadelního spolku Bouček oděných, chutně zkropila...



   Práce klopotné okamžiku tomu velmi mnoho předcházelo. "Vybral jsem z asi tisícovky pohlednic přibližně 250. Většina pohlednic byla vydána v době c. a k. Použity byly v nemalé míře také pohlednice, jež spatřily světlo světa až v době mezi dvěma strašnými válkami. Nejmladší obrázek pak je z doby válečné, okolo roku 1940. S Lubošem Drenčenim jsme je společně probrali, shodli se na tématech a dál vybírali a vyřazovali. Úvodní motiv budoucího kalendáře na titulní stranu nám byl jasný hned z počátku. Je to přitom jediný záběr, který nepochází z pohlednice, ale jde o soukromé foto z privátní sbírky, řekl spoluautor kalendáře Roman Hajník. V kalendáři je celkem 36 fotografií.



   Témata - vždy tři pohlednice na jedné kalendářové straně - se dělí na celkové pohledy na město, hotely, Vodník a nemocnice, školy, zámek a Haselburg, průmysl, městské ulice hned na dvou stranách, návštěvu císaře Františka Josefa I., Vimperk na starých vyobrazeních, náměstí a Pasovskou ulici. Není zde souvislost témat s kalendářními měsíci, s výjimkou návštěvy císaře v září a jediné zimní fotografie v prosinci. Z důvodů grafických jsou pak použity všechny pohlednice se záběrem na šířku. Všechny doplňuje krátký text s popisem. Na souhrnné straně je povídání vimperských fotografech v minulosti.



   "Až kalendář naplní své poslání a rok 2013 uplyne, mohli by si ho lidé dál nechat na stěně. Pěkné obrázky z historie Vimperka jsou k tomu přímo předurčené," řekl Roman Hajník.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

PR: RŮŽIČKA nářadí nástroje o vás pečuje od roku 1992

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...

Více...