Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

 OBRAZEM: Studenti Letní archeologické školy se už činí

 NETOLICE - 11. července 2012 - 11:06 - Na vrchu Sv. Ján v Netolicích začal v pondělí 9. července už šestý ročník Letní archeologické školy. Tradičně ji pořádají společnost Archeos, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, netolická radnice a Prachatické muzeum. Na dvě desítky studentů se po roce vrátily na raně středověké hradiště z doby Přemyslovců, aby pokračovaly ve výzkumu. Zůstanou tady po dva týdny.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

Reklama u nás se vyplatí. Více...   www.dre-kon.cz

   Studenti archeologie a dalších oborů vysokých škol budou na netolickém Sv. Jánu pokračovat pod vedením zkušených lektorů ve výzkumu středověkých hrobů a zaniklé architektury, kterou se tu podařilo objevit v sezóně 2008. "Nejprve jsme se vrátili do sondy číslo 10 a pokračujeme v odkrývání dalších vrstev. Hned od počátku zaznamenáváme zajímavé nálezy koster podél zdi bývalého kostela sv. Jána. Dnes to byl také zlomek bronzové záušnice a slibně vypadá i lebka s přiloženou skříňkou," řekl při naší návštěvě na sv. Jánu v úterý 10. července zástupce vedoucího Letní archeologické školy Jaromíra Beneše, archeolog Martin Pták. 

   Už v úterý večer měli studenti, ale i širší veřejnost, která se o výzkum zajímá, příležitost vyslechnout další z populárních přednášek. V přednáškovém sále netolického Muzea JUDr. Otakara Kudrny přivítali Daniela Bursáka z Ústavu pro pravěk a ranou dobu dějinnou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Ten je seznámil s výsledky čtyř sezón výzkumu na polykulturní lokalitě s organickými nálezy v Tuchlovicích na Kladensku.

   Pozdravit přišel studenty a jejich lektory i starosta Netolic Oldřich Petrášek. Připomněl jim také, že se v loňském roce podařilo zpevnit silničku na Sv. Ján, a to díky stoprocentní dotaci od ministerstva pro místní rozvoj. Zpevnění komunikace bylo základní podmínkou pro veškeré další práce na bývalém hradišti.

   Další přednáška bude na programu ve středu 18. července od 18:00, a to na téma Využití bezpilotních letounů v archeologii. Přednášet bude a praktickou letovou ukázku připravuje Jan John z Archeologického ústavu Filozofické fakulty Jihočeské univerzity.

   Na čtvrtek 12. července od 20:30 je naplánováno divadelní představení Dívčí válka. Tuto historickou komedii Františka Ringo Čecha uvede divadelní soubor J. K. Tyl z Českých Budějovic přímo v kulisách budovaného archeoparku na Sv. Jánu. Při špatném počasí se bude hrát v netolické Základní umělecké škole. Zvána je i veřejnost, vstupné je dobrovolné, doporučuje se na hradiště vzít s sebou svítilnu.

    Ve středu 18. července bude možné zastihnout v době od 9:00 do 17:00 archeology na Sv. Jánu při práci v dobových kostýmech. Také vám rádi zodpoví všechny vaše otázky. 

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

PR: RŮŽIČKA nářadí nástroje o vás pečuje od roku 1992

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...

Více...