Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

 OBRAZEM: Letiště ve Strunkovicích nad Blanicí šedesátileté

 PRACHATICE - 27. června 2012 - 12:53 - Výstavu k 60ti létům letiště ve Strunkovicích nad Blanicí nabízí od úterka 26. června Zámeček vedle gymnázia v Prachaticích. Hostitelem hlavní letní výstavy v těchto prostorách je Prachatické muzeum. Výstava fotografií, novinových výstřižků, modelů letadel, medailí, pohárů a další památečních předmětů tu bude přístupná veřejnosti do 28. srpna.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

Reklama u nás se vyplatí. Více...  

   O hudební úvod se postarala studentka kvarty prachatického gymnázia Eva Šulecová. Zahájení výstavy se ujal ředitel Prachatického muzea Pavel Fencl. Přivítal mezi hosty starostu Prachatic Martina Malého, pamětníky i aktivní členy Aeroklubu Prachatice a jejich rodiny a přátele. Především však vysoce ocenil úsilí Ludmily Fiedlerové, která výstavu připravila, a srdečně jí poděkoval za její práci.

   Výstava zaujímá všech pět místností v prvním patře Zámečku. Návštěvníci si tady mohou podrobně prohlédnout například dokumenty z výstavby letiště ve Strunkovicích nad Blanicí, z jeho prvních třiceti let existence, půvabné fotografie ze vzduchu i ze země, dobové výstřižky z novin informující o činnosti prachatického aeroklubu, úspěších leteckých modelářů, pilotů, plachtařů a parašutistů. Vše doplňují historické fotografie, letecké průkazy, zápisníky letů pilotů bezmotorových letadel nebo seskoků sportovních parašutistů. Nechybějí ani medaile a poháry získané ve sportovních soutěžích. Svými kresbami přispěly k výročí letiště i děti z mateřské školy Skalka v Prachaticích. Organizátoři výstavy připravili i zajímavý propagační prospekt s řadou historických černobílých fotografií.

   Výstava rovněž zve zájemce k návštěvě letiště ve Strunkovicích nad Blanicí kdykoliv o víkendu a zvláště pak na Den otevřeného letiště, který se uskuteční v sobotu 11. srpna. V tomto termínu je i nevšední symbolika. Původní letiště bylo totiž slavnostně otevřeno v den strunkovické pouti 10. srpna 1952 leteckým dnem. Startovaly na něm domácí kluzáky a letouny dalších aeroklubů, například leteckou akrobacii na Luňáku předvedl Ivan Hrazdíra ze Strakonic. Konaly se tehdy i první seskoky parašutistů. Jedním z prvních prachatických parašutistů byl třeba Karel Kříž.

   Prachatický aeroklub vznikl o šest měsíců dříve než bylo otevřeno letiště ve Strunkovicích. Stalo se tak na ustavující schůzi Dobrovolného svazku lidového letectví DOSLET při národním podniku Jitona v Prachaticích 6. února 1952 v prachatickém hotelu Černý kříž. Registrační kartu podepsali Jaroslav Černý jako předseda a Josef Maidl jako jednatel. Aeroklub provozoval na náměstí v Prachaticích vlastní klubovnu v budově dnešního Muzea české loutky a cirkusu. Prvním plachtařským instruktorem byl Miroslav Trčka, prvním plachtařským instruktorem z vlastních řad aeroklubu byl František Kučera. Prvním náčelníkem letiště se stal Stanislav Stiebler. Se všemi těmito dnes již legendárními jmény a jejich tvářemi i řadou dalších se na výstavě můžete setkat.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...