Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

 OBRAZEM: Prachatické muzeum představuje Krále Šumavy

 PRACHATICE - 20. června 2012 - 10:48 - V Prachatickém muzeu v jeho hlavní budově na Velkém náměstí začala výstava nazvaná Králové Šumavy. Připravil ji Ústav pro studium totalitních režimů a v Prachaticích bude možné ji shlédnout až do 3. září.

 Text a foto: Tomáš Přibyl

Akce slev. Co jsme připravili?  

   Výstava mapuje činnost a osudy takzvaných agentů-chodců, kteří po únoru 1948 převáděli přes hranice lidi, kteří prchali z Československa. Věnuje se i práci bezpečnostních složek, které převaděče chytaly a zatýkaly.

   Expozice, která je svého druhu zřejmě první v Čechách, by měla být putovní a zahájila svou pouť v Prachaticích proto, že Prachaticko je s takzvanými Králi Šumavy nejvíce spojováno a nejvíce se tu převádělo.

   Na zahájení výstavy kromě zástupců Ústavu pro studium totalitních režimů dorazili i dva pamětníci-převaděči. František Zahrádka a František Wiendl zavzpomínali, jak ve svém mládí začali pomáhat lidem přes hranice a jaké tresty je čekaly. První byl odsouzen na dvacet let a odseděl si třináct, když mu hrozil i trest smrti a druhý byl odsouzen na osmnáct let a odseděl si deset. Oba část trestu strávili v uranových dolech.

Vlevo František Zahrádka a František Wiendl.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...