Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

 Vimperská větev Zlaté stezky oslaví 700 potvrzených let

 VIMPERK - 31. května 2012 - 9:58 - Bude zřejmě historicky mnohem starší, ale první písemná zmínka o vimperské větvi středověké obchodní cesty zvané Zlatá stezka je letos právě 700 let stará. Stezka z Pasova do Vimperka oslaví toto své výročí zajímavým programem, který vyvrcholí ve dnech 16. a 17. června. Co se bude dít, o tom jsme hovořili s ředitelem Městského kulturního střediska ve Vimperku Jaroslavem Pulkrábkem.

 Zaznamenal: Zdeněk Přibyl

Akce slev. Co jsme připravili?  

Naši čtenáři už vědí, že si Vimperk připomene 700 let, které uplynuly od první zmínky o vimperské větvi Zlaté stezky, mimo jiné i pěší túrou. Jakou bude mít podobu?

Bude se jednat o dvoudenní akci, která začíná v bavorské obci Philippsreut v tamní "Stožecké" kapli, kde bude sloužena mše svatá. Poté vyrazíme přes Strážný do Horní Vltavice. Tady pěší karavana přenocuje, bude nachystáno občerstvení, posezení u ohně s country kapelou. Druhý den se vydáme přes Kubovu Huť do Vimperka. Zde se připojí průvod, kde nebudou chybět mažoretky, soumaři s koňmi, a společně dojdeme na arkády. Celou akci zakončí malá zahradní slavnost.

Proč se půjde pěšky a ne raději na koních?

V loňském roce dokončilo město instalaci nových informačních panelů po celé trase stezky od hranic do Vimperka. A myslím, že je zatím jen málo Vimperáků, kteří si stezku, nebo její část prošli. Karavanu s koňmi jsme  měli před dvěma lety a tentokrát jsme hledali něco ještě živějšího, aby se mohlo do pochodu a tím i oslavy zapojit více lidí.

Jaký bude časový harmonogram?

V sobotu 16. června v 11:00 bude odjezd autobusu od vimperského městského kulturního střediska. V poledne mše svatá v bavorském Philippsreutu a před jednou hodinou vyrážíme na stezku. Nejpozději v 18:00 bychom měli být v Horní Vltavici. Odtud ve 21:00 autobus odveze ty, kteří nebudou chtít nebo moci pokračovat v neděli. Autobus bude čekat i ve Strážném a je možné se nechat převézt odtud do Horní Vltavice.

Nocování bude pod širákem či ve vlastním stanu. V případě přání je možné si domluvit ubytování v chatičce. Věci na přenocování je možné si nechat v autobuse.

V neděli 17. června odjíždí v 7:30 autobus opět od městského kulturního střediska do Horní Vltavice, odkud bychom měli vyjít o deváté ranní. Kolem druhé odpoledne pak očekáváme příchod do Vimperka.  

Je třeba se nějak přihlásit?

Potřebujeme znát počet účastníků, a to s ohledem na kapacitu autobusu, ubytování a občerstvení. Přihlásit se je možné v kulturním středisku na telefonních číslech 388 413 800, SMS 607 516 025 nebo na e-mailové adrese info@meks-vimperk.com

Jaká je cena a je třeba mít nějaký speciální úbor, oblečení, obutí?

Autobus, místo pro stan a základní občerstvení jsou zdarma. Kdo bude chtít spát v chatičce, tak si může objednat lůžko za 150 korun a to při přihlašování. Úbor klasický turistický, s ohledem na počasí. 

Jaké je tedy možno volit trasy?

Philippsreut – Strážný, odtud autobusem do Horní Vltavice a večer do Vimperka, dále Philippsreut – Horní Vltavice, Horní Vltavice – Vimperk, Kubova Huť - Vimperk a Philippsreut – Vimperk. 

A co bude připraveno na arkádách?

Zde bude malá zahradní slavnost za účasti spolků. 

Kdo je pořadatelem celé akce?

Organizačně a finančně akci zajišťuje městské kulturní středisko, a to díky grantu, který na projekt získalo. Výsledná podoba oslav je pak společným dílem kulturního střediska, vimperské radnice, vimperského muzea, obcí Kubova Huť a Horní Vltavice, vimperských firem a v neposlední řadě našich spolků, kde samozřejmě nechybí spolek Zlatá stezka. 

Pochod je zlatým hřebem oslav, ty však zahrnují ještě řadu dalších programů. Můžete naznačit jakých?

Jakousi inspirací k pochodu bude už přednáška s výstavou, která se uskuteční dva dny před pochodem, tedy ve čtvrtek 14. června. Špičkoví odborníci na Zlatou stezku František Kubů a Petr Zavřel na ní seznámí s historií a archeologickým výzkumem naší větve stezky. Další velice zajímavá výstava je už od počátku května v muzeu na zámku.

Celé letošní Léto pod Boubínem včetně městské slavnosti ponese podtext tohoto výročí. K loňskému Rožmberskému čokoládovému dukátu letos přibyl Vimperský zlatý s logem výročí. Opět se zapojí vimperští podnikatelé a firmy, které na oslavách nabídnou nějakou svoji specialitu a budou označeny jak samolepkou, tak vlajkou opět s logem oslav. Všichni návštěvníci jsou na oslavy srdečně zváni.  

PR: Navštivte nově otevřené Lovecké a rybářské potřeby!

PR: Vzdělávání pro pracovníky společnosti STS Prachatice

PR: Vodafone Prachatice je s Vámi už rok, přijďte to oslavit!

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena