Hlavní strana
 

Zprávy   Kriminalita   Publicistika   Kultura   Fotoreportáže   Inzerce   Názory   Počasí   FACEBOOK   Sportovní odkazy

 
Více...

www.foto-show.cz

Více...

Více...

 

www.prachatickonews.cz - Zprávy

 Vimperk bude slavit 700 let své větve Zlaté stezky

 VIMPERK - 29. března 2012 - 19:24 - Vimperk bude letos slavit 700 let od nejstarší písemné zmínky o vimperské větvi Zlaté stezky. Hlavní část oslav bude připravena v podobě putování po stezce v polovině června, ale ve znamení výročí se ponese celé Léto pod Boubínem.

 Text: Tomáš Přibyl, loga poskytlo MěKS Vimperk

Akce slev. Co jsme připravili?  

   Oslavy zahájí 14. června přednáška historiků Prachatického a Jihočeského muzea Františka Kubů a Petra Zavřela právě o vimperské větvi Zlaté stezky. Oba jsou největšími žijícími znalci života na Zlaté stezce a mají za sebou její dlouholetý výzkum.

   Hlavní částí oslav bude putování po Zlaté stezce z bavorského Philippsreutu do Vimperka, které se uskuteční 16. a 17. června. Z Vimperka a zpět pojede autobus, který dopraví novodobé soumary do Bavorska a bude k dispozici těm, kteří nebudou chtít jít celou zhruba třicetikilometrovou trasu. Hlásit se bude možné na kontakty, které radnice zveřejní na svém webu. Účastníci pochodu ponesou sůl a nocování je čeká v Horní Vltavici.

   V neděli 17. června pak bude ve Vimperku připraveno slavnostní přivítání karavany. Kromě soumarů, kteří vozili po Zlaté stezce sůl, se k ní připojí například i mažoretky a v arkádách zámku se uskuteční slavnostní přivítání s programem, o který se postarají hlavně místní spolky. Chybět by tu nemělo tradiční středověké měšťanské občerstvení mimo jiné v podobě škvarků, piva a okurek. Starosta bude karavanu vítat chlebem a solí - chléb bude z veřejné pece v Lenoře, přes jejíž katastr vimperská větev Zlaté stezky také prochází.

   Do programu putování se zapojí i obce Strážný, Horní Vltavice, Lenora a Kubova Huť. Pozvání na slavnosti dostanou i zástupci Pasova, kde Zlatá stezka začínala.

   V duchu výročí se ponese i tradiční vimperská série kulturních a společenských akcí Léto pod Boubínem. Do ní se opět mohou zapojit místní podnikatelé, kteří si mohou vybrat akce, které podpoří. Ti také k výročí vimperské větve Zlaté stezky plánují výrobu vlajky vycházející z loga oslav. Jejich provozovny budou označeny samolepkou s logem. V nabídce Léta pod Boubínem nebude chybět například Vimperský Kašpárek, Šumavský korbel harmonikářů a také slavnosti, které se uskuteční 25. srpna. Organizátoři připravují také koncerty například Dana Bárty a Lenky Dusilové.

   Po loňské oslavě výročí Rožmberků a předloňských oslavách milénia Zlaté stezky půjde už o třetí oslavný rok ve Vimperku v řadě. "Loni to bylo v zámeckém duchu, letos to bude v měšťanském," řekla místostarostka Jaroslava Martanová. "Budeme mít opět čokoládové mince se znakem města a logem oslav," dodal ředitel vimperského kulturního střediska Jaroslav Pulkrábek. Loni šlo o zlaťáky a letos půjde o měďáky.

   Do oslav se ale zapojí například i muzeum na zámku. To zahájí sezónu 1. května výstavou právě o vimperské větvi Zlaté stezky. "Bude se věnovat hlavně výzkumu Zlaté stezky," řekla Milena Smolová z muzea.

   Další lákavou výstavou v muzeu bude repríza výstavy historických fotografií Vimperka. Tu už muzeum nabídlo před pěti lety a nyní ji zopakuje i s novými fotografiemi. Na začátku června muzeum také nabídne výstavu o archeologických průzkumech na zámku a také výstavu vimperského fotoklubu k desátému výročí jeho vzniku.

   V nabídce muzea by také neměly chybět výstavy o dřevě a skle. Prohlídky na zámku pak budou letos omezeny jen na dobu od 1. června od konce září. To představuje zkrácení zámeckých prohlídek o dva měsíce, ve kterých o ně nebyl moc velký zájem.

   

TOPlist

 

Více...

Více...

Více...

 
Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena
Redakce - Reklama