Hlavní strana
 

Zprávy - Kriminalita - Publicistika - Kultura - Fotoreportáže - Inzerce - Názory - Počasí - FACEBOOK - Sportovní odkazy

 
Více...

www.foto-show.cz

Více...

Více...

 

www.prachatickonews.cz - Zprávy

 OBRAZEM: První kompostárna Prachaticka je ve Vimperku

 VIMPERK - 22. září 2011 - 16:52 - Vimperská radnice dnes 22. září slavnostně otevřela kompostárnu bioodpadu. Je první svého druhu na Prachaticku a své služby bude nabízet městům, podnikatelům, jídelnám i široké veřejnosti. Nejmodernější technologie fermentování tu bude produkovat z odpadu buď kompost k dalšímu použití nebo odpad ke spalování. To, co běžnému zahrádkáři trvá při kompostování rok, zvládne kompostárna za několik dní. 

 Text a foto: Tomáš Přibyl 

Akce slev. Co jsme připravili?   Reklama u nás se vyplatí. Více...

   Odbor životního prostředí vimperské radnice připravoval investici do kompostárny biologického odpadu čtyři roky. Stavba začala letos na jaře a stála necelých 32 milionů korun. Město na ni získalo dotaci a samo platilo necelých 3,2 milionu. "Ta dotace byla devadesátiprocentní a bez ní bychom se do toho pustit nemohli," řekl vedoucí odboru životního prostředí Josef Kotál. "Jsem rád, že tyto odpady nyní budeme likvidovat ale i smysluplně využívat," dodal starosta Vimperka Bohumil Petrášek. 

   Kompostárnu tvoří fermentační stanice, která je umístěna u areálu vimperské ČOV u výpadovky na Strakonice a dozrávací plochy na skládce v Pravětíně. Provozovat ji budou Městské služby Vimperk, které vlastní radnice. 

   Kompostárna bude sloužit hlavně pro likvidování bioodpadu, který produkuje město a jím zřizované organizace a firmy. Její služby ale mohou využívat i občané města, podnikatelé, jídelny a restaurace nebo další města v okolí. 

   Kromě tradičních bioodpadů jako jsou větve a tráva, může kompostárna zpracovávat například i kaly z čistírny odpadních vod nebo zbytky z jídelen - na to je vybavena i drtičem kostí a chladícím boxem. 

   Přivezený bioodpad se v kompostárně rozdrtí a připraví se z něj směs, která pak putuje do fermentačního kontejneru. Ten pojme zhruba 40 krychlových metrů odpadů. Fermentace je v něm bezzápachová, protože je vybaven biologickým filtrem. 

   Výsledný produkt pak putuje na skládku v Pravětíně, kde dva až tři měsíce dozrává a pak je kompost připraven k dalšímu použití nebo třeba k prodeji a spalování - podle jeho kvality. 

O program slavnostního otevření se postaraly vimperské mažoretky. 

Chladící box na zbytky jídel. 

Kompostárna má i svou váhu kvůli evidenci odpadu. 

Máte informace stojící za zveřejnění? Nečekejte až zavoláme a ozvěte se nám sami.

Napište nám e-mail nebo volejte:

+420 724 576 434 a 

+420 607 640 368

 

TOPlist

 

Více...

Více...

Více...

 
Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2011, Všechna práva vyhrazena
Redakce - Reklama