Hlavní strana
 

Zprávy - Kriminalita - Publicistika - Kultura - Fotoreportáže - Inzerce - Názory - Počasí - FACEBOOK - Sportovní odkazy

 
Více...

www.foto-show.cz

Více...

Více...

 

www.prachatickonews.cz - Zprávy

 OBRAZEM: Letní archeologická škola nejen na sv. Jánu

 NETOLICE - 24. července 2011 - 18:46 - Polovinu má za sebou zatím na dva týdny rozplánovaná Letní archeologická škola v Netolicích. Od pondělka 18. července se jí účastní více než tři desítky studentů archeologie z Filozofické fakulty a studentů Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Pro studenty druhých ročníků jde o terénní praxi. 

 Text a foto: Zdeněk Přibyl  

Akce slev. Co jsme připravili?   Reklama u nás se vyplatí. Více...

   Letní archeologická škola obnáší opět práci v terénu, zajímavé přednášky i zábavu. Čtvrteční večer 21. července patřil například na Jánu vystoupení Divadelního souboru J. K. Tyla z Českých Budějovic s komedií Františka Ringo Čecha Dívčí válka. Od loňska oblíbený Kostýmový den tu bude ve středu 27. července. 

   Letošní ročník Letní archeologické školy na sv. Jánu u Netolic je už pátým v pořadí. "Tematicky plynule navazujeme na předchozí ročníky. Naším cílem je dokopat sondu 10 v místě kostela. Zároveň byly otevřeny malé zjišťovací sondy na předhradí. Půjde rovněž o paleoekologický průzkum v okolí Netolic, kterému poslouží sondy v nivě Rapačova a sondy a vrty ve Vřesovině," uvedla lektorka Letní archeologické školy Tereza Šálková a dodala: "Rozšiřujeme tedy výzkum z centrálního hradiště tak trochu do okolní krajiny, ve snaze zachytit zázemí hradiště."

   Čtyři předchozí ročníky Letní archeologické školy na místě někdejšího významného přemyslovského hradiště přinesly i zajímavé objevy a nálezy. "K nejvýznamnějším patří objev původní církevní architektury - kostela sv. Jána - a pohřebiště v jeho okolí. Raně středověké hroby v interiéru kostela vydaly také zajímavé nálezy - například záušnice, pružinové nůžky nebo nůž jako výbavu pohřbu," připomíná Tereza Šálková. 

   Letní archeologickou školu, ve které se letos objevila dvacítka nových vysokoškolských studentů a také jedna studentka střední školy, podporuje Archeologický ústav Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Laboratoř archeobotaniky a paleoekologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a společnost Archeos Jaromíra Beneše. Na práce v terénu dohlížejí rovněž archeolog Prachatického muzea a jeho kolega, archeolog Prácheňského muzea v Písku. 

   V neposlední řadě má výzkum podporu netolické radnice. "Moc rád tady studenty a jejich profesory po roce zase vidím na dalším ročníku Letní archeologické školy," řekl starosta Netolic Oldřich Petrášek. V jeho tváři je vidět, že všechno tak jednoduché ale není. "V minulých letech jsme mívali na letní školu prostředky také z programu Leader, to však už pro letošek neplatí, prý tito studenti již nejsou jejich cílovou skupinou. Jsme však velmi rádi za pomoc a spolupráci Archeosu a dalších partnerů," zdůrazňuje starosta Oldřich Petrášek. Netolická radnice podporuje Letní archeologickou školu také zajištěním ubytování v tzv. Vláškovině, poskytnutím zasedací místnosti technických služeb i terénními úpravami ploch výzkumu. 

   Také odborné přednášky, které letní školu doprovázejí a jsou určené i pro širší veřejnost, jsou velmi zajímavé. Přesvědčila o tom svým působivým výkladem například doktorka Alžběta Danielisová z Archeologického ústavu Akademie věd ČR v Praze. Zaměřila se hlavně na výzkum hradiště na Vladaři a na Třísově. Přednáškám budou věnovány i další dny. V úterý 26. července od 18:00 představí Jaromír Beneš spolu s Emanuelem Žďárským průběžné výsledky Projektu studia lidské genetiky u starousedlíků v Netolicích. O den později, ve středu 27. července od 18:00, bude přednášet doktor Jan Frolík na téma Pohřbívání na Pražském hradě. 

Máte informace stojící za zveřejnění? Nečekejte až zavoláme a ozvěte se nám sami.

Napište nám e-mail nebo volejte:

+420 724 576 434 a 

+420 607 640 368

 

 

Více...

Více...

Více...

 
Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2011, Všechna práva vyhrazena
Redakce - Reklama