Hlavní strana.
 

Zprávy - Kriminalita - Publicistika - Kultura - Fotoreportáže - Pozvánky - Inzerce - Názory - Počasí - FACEBOOK - FOTBAL - HOKEJ

 
Chcete vědět více? Stačí kliknout.

www.foto-show.cz

www.alarmyvelek.cz

Více...

www.aaasedacky.cz

 

www.prachatickonews.cz - Zprávy

  Volby: Trhy, podpora zahrádkářů i spolkový dům

 PRACHATICE - 26. srpna 2010 - 8:47 - Strany a sdružení, které budou letos kandidovat v Prachaticích, postupně zveřejňují své programy. Zjednodušeně řečeno se v nich soustřeďují na svá řešení nejpalčivějších problémů ve městě, jako jsou ceny vody, tepla, nebo otázku bydlení. Zaznívají ale i naprosté novinky. Zřejmě nejvíce jich má v programu sdružení Pro Prachatice. Například chce ve městě obnovit pravidelné trhy, podpořit zahrádkáře, natáčet a zveřejňovat záznamy jednání zastupitelů nebo se zapojit výrazně do oblasti zdravotnictví, vytvořit spolkový dům a tankovku upravit pro letní a zimní bruslení. 

 

 Text: Tomáš Přibyl 

Akce slev. Co jsme připravili?     www.adrenalin-libin.cz

   Sdružení pro Prachatice vedené do voleb bývalým místostarostou a radním Robertem Zemanem je zatím jediné, které na internetu zveřejnilo celý svůj program na svých stránkách www.proprachatice.cz. Přichází v něm s řadou větších či menších novinek. 

 

   Sdružení chce například obnovit trhy se zemědělskými produkty a řemeslnými výrobky a vrátit se tak k tradici, která k městu patřila od středověku. "Provoz tržiště nelze vnímat jako přínos pro městskou kasu, ale jako službu veřejnosti. Prodejce přiláká vidina zisku, zákazníka výhodný nákup a neméně významný kulturní přínos akce," uvedl Robert Zeman.

 

   Z podobného soudku je to, že sdružení chce podporovat rozvoj infrastruktury v zahrádkářských koloniích. "Jde nám konkrétně o základní údržbu cest a vodotečí, které jsou v majetku města, o prověření možnosti vytvoření parkovacích míst, jednoduché označení jednotlivých částí zahrádkářských kolonií. Zde hovořím například o Leptáči, aby bylo zřejmé, kde se nacházejí, protože jsou tam stovky zahrádek a kdyby tam měli jet hasiči, záchranka, policie - tak nikdo nic nenajde. Dále by bylo dobré umístění alespoň pár kontejnerů na komunální odpad u příjezdových cest. Za popelnice platíme všichni a pokud produkujeme odpad tam, tak ho neprodukujeme ve městě. Přivítáme větší zájem, byť třeba občasný, městské policie ke kontrolám těchto území. Leptáčské zahrádkářské kolonii by dopravně pomohlo prověření možnosti vybudování vlakové zastávky - určitě by tam jezdilo víc lidí, než třeba do Skříněřova. Je nám jasné, že to je však na jednání vedení města s ČD," řekl kandidát Pro Prachatice a majitel zahrádky v leptáčské kolonii Pavel Kratochvíl. 

 

   Velkou novinkou v programu sdružení je jeho snaha zapojit radnici více do oblasti zdravotnictví ve městě. Pro Prachatice například chtějí zřídit zdravotnického ombudsmana. "Navrhujeme, aby jeden ze zastupitelů nebo zastupitelstvem pověřená osoba se plně věnovala problematice zdravotnictví. Jejím úkolem bude kontakt s občany (přijímání podnětů přání a stížností), ale také udržování permanentní komunikace se zdravotníky a managementem místních zdravotnických zařízení," řekl Robert Zeman.

 

   Sdružení chce také větší zdravotnickou osvětu, kterou by měly představovat přednášky o prevenci nemocí, ale například i vysvětlování reforem a změn ve zdravotnictví. Pro Prachatice také chce podpořit stálou lékařskou pohotovost a každodenní výdej léků. Sdružení rovněž avizuje, že bude chtít bránit redukci lůžkových oddělení nemocnice a bude podporovat zachování ortopedických operací kolen a kyčlí. 

 

   K novinkám v programu sdružení v oblasti cestovního ruchu a kultury patří mimo jiné spolkový dům. "Ve městě existuje několik desítek spolků a sdružení, která se svojí činností starají o kulturní život. Jako přímou podporu si představujeme vznik spolkového domu, kde budou prostory pro zkoušení a setkávání," řekl Robert Zeman. Jako jedno z možných míst pro dům sdružení uvádí například volné prostory ZŠ Zlatá stezka. 

 

   Na tankové cestě pak Pro Prachatice chce vytvořit možnosti pro letní i zimní bruslení. "To samozřejmě je myšlenka, která by mohla být budoucím zastupitelstvem seriózně zvážená, i když patří do části potřeb města, které nejsou základní a zásadní pro život občanů v Prachaticích," upřesnil Robert Zeman. 

Máte informace stojící za zveřejnění? Nečekejte až zavoláme a ozvěte se nám sami.

Napište nám e-mail nebo volejte:

+420 724 576 434 a 

+420 607 640 368