Hlavní strana.
 

Zprávy - Kriminalita - Publicistika - Kultura - Fotoreportáže - Pozvánky - Inzerce - Názory - Počasí - FACEBOOK - FOTBAL - HOKEJ

 
Chcete vědět více? Stačí kliknout.

www.foto-show.cz

www.alarmyvelek.cz

Více...

www.aaasedacky.cz

 

 

 

 

 

www.prachatickonews.cz - Zprávy

  Vysvětí místo bývalého kostela sv. Martina v N. Světě 

 BOROVÁ LADA - 12. srpna 2010 - 12:45 - Radnice v Borových Ladách spolu s německými rodáky pořádá v sobotu 14. srpna v 15:00 slavnost znovuvysvěcení prostoru bývalého kostela sv. Martina v osadě Nový Svět. Kostel tu stál bezmála 150 let než byl zbořen a srovnán se zemí. Při společném setkání s německými rodáky toto místo znovu vysvětí duchovní z Čech a Bavorska.

 Text: Zdeněk Přibyl

Akce slev. Co jsme připravili?     www.adrenalin-libin.cz 

   Kostel v osadě Nový Svět, která dnes patří pod obec Borová Lada, stál na návrší nad hřbitovem. Postaven byl v pozdně barokním stylu v letech 1796 až 1797. Byl vystavěn podle návrhu J. Bindera z Vimperka, provedeného J. Hainzem z Bavor. Upraven byl v letech 1906 - 1907. Byl to jednolodní kostel s trojbokým závěrem a sakristií v ose a s vížkou nad západním průčelím. Krytý byl šindelovou střechou. Vnitřní zařízení pocházelo z 19. století.

   Po téměř sto padesáti letech od svého postavení byl kostel sv. Martina v roce 1976 zbořen a i s přilehlým hřbitovem srovnán se zemí. "V roce 2008 se obec postarala o pietní úpravu místa někdejšího hřbitova. Na letošní rok plánujeme pietní úpravu prostoru bývalého kostela," uvedla starostka Borových Lad Jana Hrazánková.  

   Na místě zbořeného kostela byly odhaleny a zpevněny jeho původní základy. Tam, kde stál hlavní oltář, byl vztyčen kamenný oblouk s vestavěnou skleněnou plastikou sv. Martina. Její autorkou je už proslulá Vladěna Tesařová z Dobré vody u Hartmanic.

  Prostřednictvím Regionální rozvojové agentury Šumava ve Stachách projekt získal podporu z Dispozičního fondu programu Cíl3, přeshraniční spolupráce ČR - Bavorsko. "Oba jmenované projekty nacházejí příznivou odezvu mezi krajany a všemi příznivci obnovy dobrých vztahů mezi Čechy a Němci," zdůraznila starostka Borových Lad Jana Hrazánková.