Hlavní strana.
 

Zprávy - Kriminalita - Publicistika - Kultura - Fotoreportáže - Pozvánky - Inzerce - Názory - Počasí - FACEBOOK - FOTBAL - HOKEJ

 
Chcete vědět více? Stačí kliknout.

www.foto-show.cz

www.alarmyvelek.cz

Více...

www.aaasedacky.cz

 

 

 

 

 

www.prachatickonews.cz - Zprávy

  Úlovkem archeologů záušnice, keramika i pařez

 NETOLICE - 12. srpna 2010 - 8:45 - Tři týdny trvající Letní archeologická škola na sv. Jánu nad Netolicemi dospěla koncem minulého týdne k zdárnému konci. Výsledky výzkumu prezentovali mladí archeologové v průběhu závěrečného podvečera ve čtvrtek 5. srpna v sále netolické Základní umělecké školy. Zároveň tu byla také odborná řeč o průběžných výsledcích probíhajícího srovnávacího projektu archeologických DNA testů s netolickými starousedlíky.   

 Text a foto: Zdeněk Přibyl 

Akce slev. Co jsme připravili?     www.adrenalin-libin.cz

   Necelé dvě desítky studentů Jihočeské univerzity, Masarykovy univerzity v Brně a také zájemců z řad veřejnosti pracovaly při čtvrtém ročníku Letní archeologické školy na místě někdejšího přemyslovského hradiště na sv. Jánu opět v režii Jihočeské univerzity, společnosti Archeos a netolické radnice. Jak řekl vedoucí LAŠ Jaromír Beneš z Jihočeské univerzity, byl i tentokrát výzkum úspěšný. "Pokračovali jsme v několika sondách v odkrývání další hrobů na středověkém pohřebišti, a to uvnitř i vně vloni objevených zdí kostela sv. Jana. Přestože podmínky byly dosti tvrdé, dařilo se nám docela dobře," uvedl Jaromír Beneš. 

   Podrobnou prezentaci výsledků výzkumu spojenou s promítáním dokumentárních fotografií doprovodil výkladem mladý, ale již zkušený bakalář archeologie Martin Pták, kterého studenti uznávají jako" komisaře" letní školy. Pod už zmíněnými ztíženými podmínkami pro práci si je možné představit především obrovský pařez, se kterým zápolili archeologové dobrou polovinu doby, kterou strávili na Jánu. "Hluboké kořeny stromu samozřejmě nepříznivě ovlivnily archeologickou situaci v místě průzkumu,ale zvládli jsme to," uvedl Martin Pták. Představil veřejnosti také velmi pěkné nálezy. Patří mezi ně například dvě zachované velké záušnice a prsten. "Mohl by časově patřit možná do třináctého století, ale o tom bude ještě hodně debat," řekl Martin Pták. 

   Dosud nalezené střepy keramiky na sv. Jánu zhodnotil archeolog Prachatického muzea Marek Parkman. "Sbírka čítá na tisíc vzorků. Nejstarší pocházejí z doby halštatské a laténské. Některé jsou z prvního století před Kristem a dokládají, že v těchto místech se už tehdy usazovali první lidé. Z 10. až 13. století našeho věku pochází nejvíc nalezených keramických střepů, zejména hrnce, misky a zásobnice," uvedl Marek Parkman. Podle jeho slov se v nové době prováděly na sv. Jánu čas od času zemní práce a vrstvy se tak promíchaly. To ztěžuje správné časové zařazení nalezených vzorků.

   Uznávaný odborník na genetiku Emanuel Žďárský představil průběžné výsledky srovnávacího archeogenetického průzkumu zaměřeného na netolické starousedlíky. "Ze sto dvaceti vloni rozdaných kartiček pro odběr a zaslání DNA se nám jich vrátilo čtyřicet šest. Asi desítka dalších je zatím neúplná, ale může se podařit je doplnit. Zatím asi patnáct vzorků je pro náš výzkum použitelných. Pro skutečnou průkaznost průzkumu je třeba podle slov Emanuela Žďárského pokračovat ve sběru vzorků našich současníků a samozřejmě v získávání DNA z archeologických nálezů. To se zatím podařilo odběrem DNA ze zachovaných zubů jen v několika případech. "Po čase by pak mohlo a mělo následovat publikování výsledků," uvedl Emanuel Žďárský.

   Všem účastníkům Letní archeologické školy poděkoval také starosta Netolic Oldřich Petrášek. Vyjádřil přesvědčení, že se i v příštím roce na sv. Jánu budou setkávat při práci, i když finanční stránka letní školy začíná být stále napjatější. "Zatím jsme si vždy poradili díky spolupráci s naším mikroregionem Netolicko - Blanský les. Podmínky se ale budou měnit," uvedl starosta Oldřich Petrášek, ale zdůraznil, že zůstává optimistou. 

   K letošní Letní archeologické škole se vrátíme v dohledné době fotoreportáží - výběrem nejzajímavějších okamžiků. Můžete se těšit třeba na středověké oblečení mladých archeologů, v němž pracovali při tzv. Kostýmovém dnu.