Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Čertovské reje, pekelné průvody, Mikuláši, andělé a nadílky

 PRACHATICE, NETOLICE, VOLARY, STRUNKOVICE NAD BLANICÍ - 9. prosince 2016 - 7:53 - Jedním slovem Mikuláš! Ale s plnou parádou, s doprovodem, samozřejmě nadšenými i trochu ustrašenými, ale vždy obdarovanými dětmi, a pozornými dospělými. Mikulášská tradice se v našich končinách letos rozvíjela celou řadou způsobů. Z některých míst regionu nám poslali informace a fotografie naši spolupracovníci.

 Z doručené pošty: Redakce a naši zpravodajové

   www.dre-kon.cz

 PRACHATICE: Čerti naučili děti troubit a tak přivolat Mikuláše

   Čertovský rej, kterému předcházel Pekelný průvod, ovládl v pondělí 5. prosince Velké náměstí v Prachaticích. Čerti předvedli, že při své nedoceněné práci také myslí, naučili děti troubit na papírové trubky a přivolat tak Mikuláše s andělem. Zpívalo se, recitovalo a nakonec došlo i na rozdávání perníčků z kuchyně paní Dany Peškové z Prachatic, která pracuje jako kuchařka ve zdejší nemocnici. Napekla totiž perníčky pro prachatické děti a věnovala jim je kompletně na svoje osobní náklady, jak nám řekl jeden ze špičkových čertů ve službě, civilním jménem Miroslav Gros. Hodné děti dostaly perníčky od Mikuláše a anděla, zlobivé od čerta. Fotograf PRACHATICKOnews.cz Zdeněk Přibyl od čertice...

 NETOLICE: Čerti s košťaty, Mikuláš, anděl a taky Smrt s kosou

   Fotky čertů, jež se rojili v Netolicích, nám poslal náš spolupracovník Ivan Janota. Po pečlivých přípravách se čerti s košťaty v rukou, Mikuláš s berlou a biskupskou čepicí, anděl i Smrt s kosou vydali do ulic a zavítali i do hospody...

 VOLARY: Městem chodil Mikuláš, čerti byli prý na děti hodní   

   Ve Volarech tradičně 5. prosince chodí svatý Mikuláš se svou skupinou, kterou tvoří Anděl a čerti.
V mnoha domácnostech si návštěvu této party domluví předem. Jednu takovou jsem potkal - napsal nám náš spolupracovník z Volar Ladislav Beran. Podle jeho slov se nechali vyfotit a dokonce prý nebyl bit ani do pytle ho nevzali, prý pracanty nechtějí.
Mnozí čerti byli vidět i za kasou v obchodech a k dětem byli hodní a rozdávali sladkosti. No a jedna malá čertice šla prý pozlobit kamarádku. Tak se na ně podívejte.

 STRUNKOVICE NAD BLANICÍ: Velcí s nadílkou malým k Mikuláši

   Stalo se už hezkou tradicí, že žáci 9. ročníku naší školy zajišťují mikulášskou nadílku svým mladším spolužákům z 1. stupně i dětem z mateřské školy, napsala nám Jaroslava Stříbrská ze Strunkovic nad Blanicí. Připojila i vlastní fotografie. Pondělní dopoledne 5. prosince podle ní patřilo nejen pekelníkům, ale také andělům s Mikulášem, troše bázně, nejistoty a především radostnému očekávání a těšení se na Vánoce.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist