Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Střelnice má nově zůstat na svém místě, což je dražší řešení

 PRACHATICE - 16. dubna 2015 - 10:58 - Vedení města chce problém s hlukem z prachatické střelnice nově vyřešit jejím zastřešením. Toto řešení přitom zastupitelstvo dosud odmítalo, protože bude podle zveřejněných odhadů minimálně dvakrát tak drahé, než její přestěhování do schválené lokality.

 Text: Tomáš Přibyl

   www.dre-kon.cz

   V souvislosti s přípravou nového územního plánu města hrozí, že pokud nebude problém s hlukem ze střelnice vyřešen, bude v Prachaticích zhruba na dvou třetinách města vyhlášena stavební uzávěra. Intenzivně se začal tento problém řešit až v minulém volebním období.

   Podařilo se najít místo nad tankovkou zhruba tři sta metrů od Fefrovských rybníčků. Minulé zastupitelstvo ho schválilo, včetně současného vedení, a prošlo i schvalovacím procesem v rámci přípravy územního plánu. Počítalo se s ním několik let a dohoda se střelci o výkupu střelnice a výstavbě nové byla dojednána.

   Pak se ale ozvali obyvatelé z kolonie pod Lázněmi sv. Markéty - vadil jim hluk, který předpokládali, že by k jejich bytům doléhal. Studie tu přitom konstatovala, že hluk by byl v normě a nejbližší obydlí stojí zhruba tři čtvrtě kilometru od plánovaného místa pro střelnici. Lázně jsou navíc "skryté" za svahem Libína.

   Minulé zastupitelstvo se odporu veřejnosti před volbami leklo a začala se hledat nová místa. Nové vedení ale otáčí kurz o 180 stupňů a dohodlo se se střelci, že budou hledat cesty k zastřešení. Tato varianta byla dosud odmítána kvůli finanční náročnosti - v případě kompletního zastřešení půjde o vybudování haly o rozměrech více než 50x50 metrů, která bude muset splňovat současné přísné normy. Podle odhadů zveřejněných v minulém volebním období mělo město stěhování stát 6,3 milionu korun, zatímco zastřešení dvakrát až třikrát tolik.

   Formu řešení vedení města zatím nezveřejnilo - možné je, že město střelnici dostane, zastřeší a bude ji střelcům zdarma pronajímat nebo vznikne nějaká forma společné organizace. Zastupitelé se tím ještě nezabývali, ale už schválili 400 000 korun na projektovou dokumentaci k zastřešení.


   Obrat prachatické radnice vyvolává mnoho otázek. Zvolený legislativní postup hrozí tím, že se rozhodnutím zastupitelstva mohou zabývat orgány činné v trestním řízení. Zastupitelé totiž schválili peníze na projektovou dokumentaci na střelnici, která zatím není města a městské investice do cizího majetku už v minulosti policie stíhala. Stačilo přitom počkat, až bude dohoda připravena a zastupiteli schválena.

   Koalice nevysvětlila, zda skutečně neexistuje jiné místo, které by bylo přijatelné pro střelce a nevyvolalo protesty veřejnosti. Výčet dalších lokalit, které by zkusila, nezazněl. Rovnou ale volí dražší řešení a je tak otázkou, odkdy jsou Prachatice městem, které má peněz na rozhazování.

   Stěhování střelnice mělo mít i urbanistický rozměr. Nyní se nachází mezi obytnou vilovou čtvrtí a místem, kde má další obytná zóna vyrůst. Město tu pracuje s architekty na studii lokality Pod Cvrčkovem, která počítala s tím, že budoucí i současnou vilovou čtvrť propojí a střelnice tu nebude.

   Paradoxně pak působí, že když si stěžovali na budoucí hlučnost lidé z ulice U rybníčku před výstavbou Huláku a hokejbalového hřiště, vyřešilo se to ujištěním, že hluk bude v normě. U vybrané a stále ještě schválené lokality u tankovky to samé ale lidem bydlícím bezmála kilometr daleko říct nejde.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist