Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Koalice tvrdohlavě odmítá zveřejňování materiálů zastupitelů

 PRACHATICE - 3. dubna 2015 - 10:47 - Opozice v prachatickém zastupitelstvu se už podruhé pokusila prosadit, aby materiály a návrhy, podle kterých jednají zastupitelé, byly dostupné široké veřejnosti na webu. Na neveřejném jednání rady to koalice odmítla. Při veřejném jednání zastupitelstva hlasovala ale zmateně - část koalice to podpořila, část se zdržela a část se k hlasování nepřihlásila.

 Text: Tomáš Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Jednání zastupitelstva jsou ze zákona veřejná. Bohužel ale často probíhají tak, že přítomná veřejnost nemá šanci pochopit o čem je řeč. Například o rozpočtových opatřeních a řadě dalších bodů se jedná bez toho, že by byly přečteny alespoň závěrečné návrhy na usnesení.

   V posledních letech to řeší čím dál tím více měst tím, že materiály pro zastupitele zveřejňují před jednáním na webových stránkách města. Na jihu Čech to dělají například města jako Tábor, Písek nebo Strakonice, kde dokonce zveřejňují materiály jdoucí i do rady města, která jedná neveřejně.

   Počet takových měst stoupá a zveřejňování se stává standardem, který je považován také za projev transparentnosti a politické kultury. Konflikt se zákonem na ochranu osobních údajů řeší města jednoduše tím, že vybraný úředník z materiálů osobní údaje například o dlužnících odstraní.

   Tento postup navrhl nejprve na začátku roku zastupitel Robert Zeman a předložil ho jako podnět. Rada města mu odpověděla, že stávající systém považuje za dostačující. Ten funguje tak, že jsou zveřejněny pouze body programu a v řádu týdnů po jednání pak přijatá usnesení. Na osobní vyžádání jsou přitom informace pro zastupitele přístupné a spor se tak vede jen o to, zda k nim ulehčit cestu veřejnosti. 

   Na posledním jednání se stejnou myšlenkou přišel i zastupitel Jan Bauer a předložil ji jako oficiální návrh k projednání, čímž donutil koalici hlasovat veřejně. Výsledkem bylo, že pro zveřejňování hlasovala ODS, PRO Prachatice, lidovci, komunisté a oba koaliční zastupitelé za ANO. Dohromady dali devět hlasů - potřeba bylo jedenáct.

   Část zbylých zastupitelů za ČSSD a Nezávislé se zdržela a část se jich k hlasování vůbec nepřihlásila přesto, že seděla v sále na svých místech.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist