Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Za třídění levnější odpad? Rada Zdravého města to odmítla

 PRACHATICE - 26. února 2015 - 10:52 - Prachatičtí radní odmítli návrh na zavedení motivačního programu pro třídění odpadů. Nechali se jím ale inspirovat a budou hledat vlastní způsoby, jak zkvalitnit a rozšířit třídění odpadů.

 Text: Tomáš Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Návrh systému, který předložilo sdružení PRO Prachatice, počítal s jednoduchým principem - čím více budete třídit, tím levnější budete mít poplatek za odpad. Klidně i nulový. Inspirace pochází z několika desítek měst, která tento systém zavedla.

   Každý občan by se mohl do systému zaregistrovat - dostal by pytle na tříděný odpad a samolepky s čárovým kódem. Pytle plné tříděného odpadu by vozil do sběrného dvora, kde by se zvážily a zaevidovalo se, kolik například plastu nebo papíru bylo.

   Po sečtení za vybrané období by se pak vypočítala sleva na poplatku za odpad. Například za kilo vytříděného papíru by to mohlo být 80 haléřů. "Jako příklad uvádíme data z Nového Bydžova, kde po zavedení tohoto systému vzrostl objem vytříděného papíru o 65%, plastu o 69% a nápojových kartonů o 38%," uvedla jedna z předkladatelů návrhu Kateřina Wagnerová.

   Náklady na pořízení systému sdružení odhadlo na 55 tisíc korun. Odhad dopadů na rozpočet není možné udělat bez zkoušky a proto byl projekt navrhován jako pilotní se zkušební dobou na jeden rok. K dispozici jsou už ale pozitivní zkušenosti z jiných měst.

   Město by sice částečně přišlo o poplatek za komunální odpad, ale kleslo by naopak množství netříděného odpadu, který se vozí na skládky a za který město platí, mohl by se eliminovat častý nepořádek kolem kontejnerů na tříděný odpad, zvýšil by se zisk, který město má z tříděného odpadu, klesly by i náklady na svoz, protože občané by odpad částečně sváželi sami a pokud by ho ubylo v klasických popelnicích, bylo by třeba i méně kilometrů svozových vozů. Vše by záleželo na tom, kolik lidí by se do systému dobrovolně zapojilo a jak moc by třídili, což se nedá odhadnout dopředu.

   Zavedení motivačního systému s vlivem na poplatek za odpad doporučilo i nedávné Fórum Zdravého města, kde občané diskutují s městem o nejrůznějších tématech.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist