Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Smuteční síň čeká rekonstrukce, ale bez širší diskuse

 PRACHATICE - 22. ledna 2015 - 12:37 - Prachatická radnice připravuje rekonstrukci smuteční síně na hřbitově u kostela sv. Petra a Pavla. Radní ale odmítli, aby se k tomu připravila architektonická studie nebo obnovu tohoto pietního místa řešila širší pracovní skupina.

 Text: Tomáš Přibyl

   www.dre-kon.cz

   S návrhem na rozsáhlou rekonstrukci pietní síně přišel na jednání rady zastupitel Robert Zeman. Navrhoval pořízení architektonické studie, jaké se dělaly například na přestavbu hasičárny na knihovnu nebo lávku na sídlišti a další investice, u kterých hraje velkou roli i jejich vzhled. Také navrhl vytvořit pracovní skupinu, která by se tím zabývala. "Pietní síň na hřbitově je již architektonicky, technicky i morálně zastaralá. Pozůstalí i smuteční hosté většinou stojí i venku mimo síň a rozloučení s nejbližšími je nejen méně důstojné, ale problematické pro mnohé občany," uvedl hlavní důvody.

   Na jednání se ale ukázalo, že vedení města už před Vánocemi na neveřejné poradě zadalo vypracování projektové dokumentace na rekonstrukci pietní síně a neinformovalo o tom. Zadání připravit projekt dostal odbor komunálních služeb a dopravy. "Mělo by se jednat o rozšíření kapacity pietní síně, tedy o rekonstrukci. Co se týče vybavení, tak to se snažíme každý rok o něco doplňovat - informovala jsem v minulosti - například nové židle, opona, nábytek, technologie chlazení a tak dále," uvedla vedoucí odboru Ivana Jeřábková.

   Rada studii i debatu v pracovní skupině odmítla, budoucnost síně tak bude dána zřejmě jen názorem vedení města a veřejnost se nedozví odpověď ani na to, zda by bylo třeba síň pojmout nějak zcela nově, jak navrhoval Robert Zeman, nebo zda současný stav s menšími úpravami stačí. Posuzování, u čeho otevřít širší veřejnou debatu, bývá složité a rada u této citlivé záležitosti svým postupem riskuje hlavně proto, že se viditelně o další názory ani zajímat nechce a současně vyhlašuje město ankety k zachování nebo zrušení řady pískovišť nebo hřišť.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist