Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Vimperk se ocitl dočasně bez nejdůležitějšího městského plánu

 VIMPERK - 12. ledna 2014 - 10:55 - Druhé největší město našeho regionu - Vimperk - se ocitlo v situaci, která není vůbec běžná. Nemá platný územní plán. Musí proto připravit do léta nový a povolování staveb bude dočasně na i na zastupitelstvu.

 Text: Tomáš Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Vimperský územní plán platil od léta 2011, ale loni na podzim ho jihočeský krajský úřad zrušil. Vadilo mu, že při schvalování bylo vyhodnoceno špatně stanovisko správy parku k tomu, zda mělo nebo nemělo být uděláno posouzení vlivu na životní prostředí.

   Město se odvolalo na ministerstvo pro místní rozvoj, ale to odvolání zamítlo z formálních důvodů, když zjednodušeně řešeno konstatovalo, že město nemá na odvolání právo. "Rada města rozhodne o zpracovateli nového návrhu územního plánu," řekla k tomu starostka Jaroslava Martanová.

   Územní plán, který je strategickým dokumentem každého města a který stavební úřad používá při povolování staveb, nyní bude muset dočasně suplovat zastupitelstvo - viz stanovisko stavebního úřadu. Povolených a rozestavěných staveb se zrušení plánu nedotkne.

   Vzhledem k tomu, že za schválení plánu jsou odpovědni zastupitelé a tedy i za to, že byl zrušen, bylo by od nich hezké, kdyby se scházeli k posuzování žádostí stavebníků co nejčastěji, aby se proces povolování staveb zbytečně neprotahoval. Vedení města by také mělo najít, kde se stala chyba - proč se zastupitelstvo před lety rozhodlo špatně a spočítat, co to bude radnici stát. Chyby s takovými následky u tak důležitého dokumentu si to žádají.


    Vyjádření vimperského stavebního úřadu:

   V dané situaci to znamená, že na celém území města Vimperk (na všech katastrálních územích) lze do doby vydání nového územního plánu, nejpozději však do 31. prosince 2020, umisťovat v nezastavěném území (nezastavěným územím jsou pozemky nezahrnuté do zastavěného území), v souladu s jeho charakterem stavby, zařízení, a jiná opatření pouze pro zemědělství, lesnictví, vodní hospodářství, těžbu nerostů, pro ochranu přírody a krajiny, pro veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu, pro snižování nebezpečí ekologických a přírodních katastrof a pro odstraňování jejich důsledků, a dále taková technická opatření a stavby, které zlepší podmínky jeho využití pro účely rekreace a cestovního ruchu, například cyklistické stezky, hygienická zařízení, ekologická a informační centra a také stavby pro bydlení na pozemcích, které mají společnou hranici s pozemky v zastavěném území, které je tvořeno více než jedním zastavěným stavebním pozemkem, stavby pro zemědělství s byty pro trvalé rodinné bydlení, přičemž stavba pro zemědělství může mít nejvýše tři samostatné byty, přičemž součet podlahových ploch bytů smí v tomto případě činit nejvýše jednu třetinu celkové podlahové plochy stavby, nejvýše však 300 m2, stavby občanského vybavení na pozemcích, které mají společnou hranici s pozemky v zastavěném území s tím, že pozemek, na kterém je stavba umisťována, může mít rozlohu nejvýše 5000 m2. Uvedené stavby lze umisťovat jen se souhlasem zastupitelstva města. Souhlas zastupitelstva města může obsahovat podmínky pro umístění takové stavby. Za zastavěné území se současně považuje zastavěná část území vymezená k 1. září 1966 a vyznačená v mapách evidence nemovitostí, tzv. intravilán. V současné době již probíhá řízení, jímž bude toto historické zastavěné území aktualizováno cca do konce května letošního roku.

   Nelze bohužel vyhovět žádostem stavebníků, pokud bude jejich záměr v rozporu s výše uvedenými podmínkami. Případně podané žádosti budou stavebním úřadem zamítnuty. Zrušení územního plánu se nedotkne povolených staveb v dříve zastavitelných plochách, byť nebyly započaty a mají platné stavební povolení nebo jiné opatření podle stavebního zákona a nedotkne se ani rozestavěných staveb a jejich kolaudace. V zastavěném území města lze dále vymezovat pozemky a umisťovat stavby pro bydlení, pro rodinnou rekreaci, pro stavby občanského vybavení souvisejícího a slučitelného s bydlením a rekreací, a pro stavby dopravní a technické infrastruktury a pozemky veřejných prostranství. Vymezování jiných pozemků a umisťování dalších staveb na nich je možné, jen pokud tyto stavby nesnižují kvalitu životního prostředí nad limitní hodnoty stanovené jinými právními předpisy. Vydání nového územního plánu se předpokládá do konce července letošního roku.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist