Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Radní budou řešit překvapivý návrh na snížení nájmů v bytech

 PRACHATICE - 4. prosince 2014 - 11:51 - Sdružení PRO Prachatice posílá do rady města návrh na snížení nájemného v městských bytech s deregulovaným nájmem. U větších bytů by snížil nájemné z plochy nad 40 m2 o 40%. Radním ho předloží lídr sdružení Robert Zeman v pondělí a překvapivý je návrh zejména proto, že za posledních pětadvacet let se ve městě zřejmě nestalo, aby se opozice ujala tak aktivně své role a předkládala z vlastní iniciativy návrhy na řešení problémů.

 Text: Tomáš Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Návrh nepředpokládá plošné snížení nájmů, ale chce řešit nejpalčivější problémy, které s nimi město má. Deregulované nájemné je v Prachaticích 53,49 korun a na Prachaticku je z měst a obcí nejvyšší. "Zvýšené nájemné neodpovídá příjmovým možnostem mnoha občanů, kteří žijí v obecních bytech. Zvyšuje výdajovou zátěž cca 1/4 občanů a rodin města a snižuje tak spotřebu v místní ekonomice. Neustále je dlouhodobě neobsazeno cca 100 bytových jednotek, vesměs s více místnostmi. Trvale zvýšená nabídka bytů nad poptávkou umožňuje se hlásit a získat byt osobám, které nejsou dlouhodobě schopné následně hradit nájemné v plné výši a často nerespektují ostatní nájemníky a porušují domovní řád," uvedl Robert Zeman v návrhu radě, který je zveřejněn včetně důvodové zprávy na webu sdružení PRO Prachatice.

   U bytů do velikosti 40 m2 by se podle návrhu nájemné neměnilo a u větších bytů by se vypočítávalo tak, že za 40 m2 by nájemník platil 53,49 korun za čtvereční metr a z každého dalšího metru navíc 33 korun za m2. Návrh počítá s tím, že by opatření v případě schválení mohlo platit už od ledna.

   Odhad sdružení říká, že správa domů by vybrala na nájmech zhruba o pět miliónů korun méně. To ale ještě není vyčíslením "ztráty", protože je třeba naopak počítat s tím, že kdyby se zvýšila obsazenost bytů, klesly by správě náklady za prázdné byty, mezi které kromě chybějícího nájmu patří například teplo a platby za společné prostory. "Proto nelze jednoznačně říci, že nakonec bude méně prostředků na vybraném nájemném oproti stavu na konci roku 2014," vysvětlil Robert Zeman s tím, že pozitivum vidí i v tom, že peníze, které by lidem na nájemném zůstaly, by pomohly městské ekonomice. "Celková částka zhruba pět milionů korun může částečně pomoci zachování a lehkému růstu místní ekonomiky, respektive snížení nákladů především u rodin s dětmi," uvádí v důvodové zprávě.

   Nájemníci v bytě o velikosti 80 m2 by snížením ušetřili přes deset tisíc korun a v bytě velikém 130 m2 přes třiadvacet tisíc korun za rok.

* * *

   Návrh nemá jen praktický rozměr, ale i politický. Rady města a zastupitelstva ve městech a obcích nejen na Prachaticku ovládají vesměs dojednané koalice. Opozice jsou často pasivní a to i přesto, že mají ze zákona stejné právo cokoli navrhovat a řešit jako koalice. V Čechách se totiž vžil systém, kdy za toho, kdo řídí město, je považován starosta se svou koalicí, ale svrchovaným vládcem je podle zákona o obcích vždy rada a zastupitelstvo a kdokoli má možnost v nich prosadit cokoli. Navíc samostatné kompetence starosty jsou poměrně malé, protože města mají řídit kolektivní orgány.

   Opozice v Prachaticích byla v posledních pětadvaceti letech prakticky vždy pasivní a jen reagovala na aktivitu koalice. Zastupitelstvo a rada se tak staly orgány, kde se moc nediskutuje a neřídí, ale schvalují se nebo neschvalují návrhy vzešlé z vedení. To, že se PRO Prachatice rozhodlo ujmout své opoziční role aktivně a řešit věci, které si myslí, že by měly být řešeny a koalice je neřeší, může hlavně zastupitelstvo posunout zpět do čela města, kam podle zákona patří.

   Některé návrhy navíc budou na koalici vytvářet tlak, jako v tomto případě. Vzhledem k dohodám v koalici bude muset nyní ČSSD v podstatě veřejně zradit svůj program a hlasovat proti snížení nájmů, které několik let voličům nabízela. A takových rozporů se v koalici najde určitě více, protože sdružuje pravicového starostu, levicové sociální demokraty a zastupitelé, kteří se profilují spíše středově.

   Návrh představuje příjemnou novinku i v tom, že je veřejný už před jednáním. Zasedání rady jsou ze zákona neveřejná a novináři dostávají předem jen program jednání - veřejnost nic. Několik týdnů po jednání je pak zveřejněn ověřený zápis. Takto ale nově může veřejnost vidět, co bude rada dělat a přečíst si návrh včetně důvodové zprávy. Zveřejňování materiálů pro jednání rad a zastupitelstev předem je přitom už běžné v řadě měst.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...