Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Prachatice zásadní nové věci v příštích čtyřech letech nečekají

 PRACHATICE - 14. listopadu 2014 - 10:11 - Kam nasměruje Prachatice nová koalice Nezávislých, ČSSD a ANO? Jaké má plány, co dohodla v koaliční smlouvě? Na to jsme se zeptali všech tří lídrů koaličních stran. Novinek je v odpovědích pomálu a naopak je zarážející, že některé očekávané programové priority v nich chybí.

 Text: Tomáš Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Redakce PRACHATICKOnews.cz položila lídrům koalice stejnou otázku: Na co by se zastupitelstvo/město v tomto volebním období mělo zaměřit nejvíce?

   Starosta Martin Malý, Nezávislí: V následujícím volebním období se předpokládá navázání na dynamický rozvoj našeho města především v segmentu investic. Nejedná se jen o dokončení již započatých investičních akcí jako je výstavba kompostárny a sběrného dvora, dvou našich základních škol, ale i nové investice jakou je rekonstrukce DPS Skalka, speciální školy, rekonstrukce bytových jader městských bytů a podobně. Počítáme s tím, že po dokončení projektové dokumentace se budeme snažit o získání finanční podpory na výstavbu nové knihovny i revitalizace našeho letního kina na moderní víceúčelové kulturní zařízení. Automatické jsou investice do komunikací, památek a podobně. Taktéž se budeme snažit o větší propagaci našeho města a to ať v podobě větších upoutávek na město mimo náš okres, tak zajištění nového velkého multimediálního panelu například do oblasti Malého náměstí s upoutávkami i na zajímavosti našeho blízkého regionu. Diskutujeme nad dalšími cyklotrasami. A takto bych mohl pokračovat opravdu dlouho.

    Místostarosta Jan Klimeš, ČSSD: Podle mého názoru hlavním úkolem zastupitelstva v tomto volebním období bude dokončení již započatých investičních akcí (např. snížení energetické náročnosti ZŠ Zlatá stezka a ZŠ Národní, stavba sběrného dvora a kompostárny). Budou to i investice do infrastruktury (oprava ulic a chodníků). Průběžně se musíme věnovat i rekonstrukci koupelen v městských nájemných bytech a celkovému zkvalitňování služeb souvisejícím s bydlením v těchto bytech. Musíme připravit projektovou dokumentaci a následně vybudovat multifunkční knihovnické a vzdělávací centrum a přeměnit letní kino na venkovní kulturní centrum. Občané určitě uvítají i inovace ve sportovním zařízení (například ohřev vody v koupališti Hulák nebo venkovní posilovnu). Velkým oříškem budou rostoucí mandatorní výdaje nejen v rámci městského úřadu, ale i v některých městských společnostech. Přímo strategický význam pro další rozvoj města nejen na toto volební období bude mít schválení územního plánu a řešení střelnice.

   Radka Paulová, ANO: Od nového volebního období očekáváme pokračování investičních akcí a zároveň přípravu nových projektů, na jejichž financování bude možné využít finanční prostředky ze SF EU případně jiných dotačních programů. Jako jeden z prioritních projektů vnímáme stavbu nové knihovny a spolkového domu. Dalším je otázka letního kina. ANO jako svou prioritu vnímá také modernizaci Městské správy domů a bytů. V blízké době se budeme muset zaměřit také na otázku co se střelnicí.

  

   O zásadních nových věcech koalice zatím nemluví. Zmiňované investice jsou vesměs už rozjeté nebo připravené pod vedením bývalého místostarosty Roberta Zemana, který měl přípravu a realizaci většiny investic na starosti. Nebo je připravuje správa domů a bytů. I v plánech do budoucnosti mluví lídři koalice o věcech, na kterých už je část práce odvedená nebo už se o nich diskutovalo. Novinkou tak může být jen modernizace Městské správy domů a bytů, kterou zmínilo ANO.

   Naopak překvapivě lídři koalice nemluví o několika tématech, která by se od nich dala vzhledem k jejich programům a politické orientaci čekat. Nepadlo zatím ani slovo o rozvojových projektech, které by město někam nově nasměrovaly nebo ho pomohly po krizi znovu nastartovat. Chybí zdá se jakákoli podpora podnikatelů nebo ekonomická témata, což je především u Martina Malého neobvyklé. A proč mezi prioritami města není otázka nájmů, která byla pro ČSSD léta vlajkovou lodí?

   A lídři koalice překvapují i nadále. Ve zveřejněné koaliční smlouvě, kterou přinášíme na konci textu, není prakticky nic kromě volby rady a vytvoření koaliční rady. Koalice nepřipravila a nepřipravuje programové prohlášení a pokud jde o tradiční rozdělení některých oblastí života mezi starostu a místostarostu z praktických důvodů a kvůli lepší koordniaci, tak to bylo novou koalicí zrušeno. "Kompetence nejsou rozdělené a ani se rozdělovat nebudou. Řízení města se řídí v plné míře zákonem o obcích, kde jsou způsoby jednání, zastupování, řízení, odpovědnosti, práv a povinností starosty, místostarosty popřípadě radních a zastupitelů dostatečně popsány," uvedl k tomu Martin Malý.

   Zejména u ČSSD se tak nabízí otázka, co ze vstupu do koalice vlastně má a co v ní ze svého programu chce prosadit a u Nezávislých naopak proč se chovají jako kdyby jim stačilo, že město bude čtyři roky přešlapovat na místě, ale bude opravené a čisté. To předcházející vedení odvedla takovou práci, že už není co zásadního řešit a město nemá zásadní problémy? Kde jsou nové projekty z cestovního ruchu? Jak se bude město chystat na nové programovací a dotační období EU? Bude se dít něco s tím, že město se vylidňuje a zejména mladí vysokoškoláci odtud odcházejí? Hrstka malých a středních podnikatelů, kterou máme, opravdu nepotřebuje s ničím pomoct? Co nájmy nebo ceny tepla?

  Tato koalice bude pro opozici snadným soustem...

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...