Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Netolice mají nového starostu a také znechucenou opozici

 NETOLICE - 11. listopadu 2014 - 12:20 - V Netolicích se v pondělí 10. listopadu sešlo na ustavujícím jednání nově zvolené zastupitelstvo. Volilo starostu, místostarostu a radu. Starostou se podle očekávání stal jasný vítěz voleb Vladimír Pešek a místostarostou Pavel Pilař. Vítěz voleb také dal najevo svou sílu a požadavky opozice spojené do Trojdohody odmítl. Ta na to reagovala tím, že se odmítla na některých věcech podílet.

 Text: Tomáš Přibyl

   www.dre-kon.cz

   Trojdohoda ODS, ČSSD a TOP 09 se střetla z Nezávislými pro Netolice hned u způsobu volby. Opozice chtěla tajné hlasování, vítěz voleb veřejné. František Sklář tajné navrhl s tím, že je považováno za demokratičtější. Vladimír Pešek o tom nechtěl diskutovat, ale hlasovat a většina byla pro veřejné.

   Trojdohoda se pokusila navrhnout vlastního kandidáta na starostu, kterým byl František Sklář. Získal šest hlasů. Starosta a místostarosta dostali po devíti hlasech. K vítězi voleb se přidala ještě Helena Matějková, která byla pak do rady zvolena čtrnácti hlasy a má tak v zastupitelstvu nejširší podporu. Dalšími radními jsou Leona Bucharová (9 hlasů) a Martin Kubička (9 hlasů). 

   Žádost opozice, aby získala předsednictví a většinu ve finančním a kontrolním výboru, Nezávislí pro Netolice odmítli u finančního výboru a opozice proto do obou výborů odmítla nominovat své zástupce. Zatím byl proto ustaven jen finanční výbor, který obsadili svými nominacemi obě uskupení nezávislých.

   František Sklář musel také nového starostu upozornit na to, že by měl dávat u všech bodů prostor pro diskusi, což říká jednací řád. Mladý starosta někdy při řízení schůze zbytečně chvátal.

   S výbory je to v různých městech různé. Opozice a nezávislí se přeli o to, jestli je zvykem, že oba výbory kontroluje opozice. V některých městech to tak je a jinde není, ale obecně je považováno předání těchto výborů opozici za výraz politické kultury a oboustranné úcty k názorovému oponentovi. Bez toho čeká obě strany to, co se dělo na prvním jednání, kdy šly viditelně naštvaně proti sobě. To, že má někdo takový mandát, že se ptát nikoho na nic nemusí, ještě neznamená, že by neměl.

Výsledky voleb v Netolicích v %

Nezávislí pro Netolice 43,71
Občanská demokratická strana 19,35
Česká str. sociálně demokrat. 16,28
Nezávislí - městské organizace 7,85
TOP 09 6,3
Komunistická str. Čech a Moravy 3,87
Křesť. demokr. unie - Čs. str. lid. 2,65

   Dva ze zvolených zastupitelů ODS, Karel Pižl a František Kocar, odmítli převzít mandát. Proto je nahradili náhradníci Lucie Reidingerová a Jan Kuliš, který jako nejstarší člen zastupitelstva jednání řídil do zvolení nového starosty.

Zvolení zastupitelé:

Nezávislí pro Netolice Pešek Vladimír Mgr.
Nezávislí pro Netolice Pilař Pavel Ing.
Nezávislí pro Netolice Mužíková Dana
Nezávislí pro Netolice Bucharová Leona Ing. Bc.
Nezávislí pro Netolice Soukup Vladimír Ing.
Nezávislí pro Netolice Janota Vaníčková Václava
Nezávislí pro Netolice Kubička Martin MVDr.
Nezávislí pro Netolice Šandová Jindřiška
TOP 09 Pužej Vítězslav MUDr.
Česká str. sociálně demokrat. Maroušková Jitka Ing.
Česká str. sociálně demokrat. Sklář František Bc.
Nezávislí - městské organizace Matějeková Helena
Občanská demokratická strana Pižl Karel Mgr.
Občanská demokratická strana Zíka Josef
Občanská demokratická strana Kocar František
 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...