Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Pietas vytváří na internetu databázi hřbitovů v pohraničí

 PRACHATICKO - 17. října 2014 - 10:30 - Občanské sdružení Pietas se pustilo do ojedinělého a zajímavého projektu. Ve virtuální podobě na internetové stránce www.pietasamfi.eu vytvořilo databázi hřbitovů na území "zaniklého pohraničí", tedy i příhraniční části Prachaticka. Na otázky nám odpovídala předsedkyně rady sdružení Jana Vozábalová.

 Text: Tomáš Přibyl, foto poskytlo sdružení Pietas 

   www.dre-kon.cz

Co znamená "pietasamfi" ve vaší doméně?

Výraz se skládá ze dvou latinských slov, PIETAS je název našeho sdružení a znamená "pieta", AMFI znamená "spolu" nebo "společně" – naše doména by se tedy dala přeložit jako "v pietě spolu" nebo "společná pieta", což přesně vystihuje poslání našeho projektu.

Představte prosím projekt podrobněji.

Mnozí potomci obyvatel pohřbených na hřbitovech v příhraniční oblasti jižních Čech žijí mimo území České republiky, ale zejména starší generace se stále zajímají o historii svých rodin a o území, kde dříve žily. Projekt usiluje o to, aby potomci původních obyvatel mohli obnovit a navštěvovat rodinné hroby ve virtuální podobě (nejsou-li pro ně dostupné či fyzicky neexistují) a aktivně se zapojit do mapování historie a obrazu domova předků. Krom toho projekt umožní české komunitě dosídlené po válce poznat starší obraz svého současného domova i jeho bývalé obyvatele.

Co přesně to znamená v praxi?

Hlavním výstupem projektu je online databáze s virtuálními hřbitovy, kde lze zřizovat hroby a ukládat obrazové i textové dokumenty. V loňském roce bylo zpracováno příhraniční území okresu Český Krumlov a v rámci pilotního ověřování projektu začal vznikat "Virtuální hřbitov Pohoří na Šumavě". V roce letošním byla zpracovaná území rozšířena o pohraniční části okresů Prachatice a České Budějovice.

S kým na projektu spolupracujete?

Projekt je realizován v rámci česko-rakouského Fondu malých projektů, jehož správcem a administrátorem je sdružení Jihočeská Silva Nortica. Našim zahraničním partnerem je rakouské občanské sdružení Bucherser Heimat Verein.

Jaké jsou náklady, jak velká je dotace a jak probíhá financování?

Prozatím lze mluvit pouze o rozpočtovaných nákladech, ty činí 8000 EUR, dotace dosahuje padesáti procent, tedy 4000 EUR. Ovšem vyúčtování projektu teprve probíhá, pak budou následovat kontroly a konečná čísla budou zřejmá až na jaře či začátkem léta příštího roku. Projekt musíme předfinancovat a teprve po schválení je dotace vyplacena, na konečnou výši dotace mají samozřejmě vliv i kurzové změny.

Proběhly v rámci projektu nějaké akce?

Prezentační akce proběhla v obou okresech - kromě vlastního představení projektu byla uspořádána výstava a návštěvníci se mohli také podívat na doprovodnou PPT prezentaci fotografií.

Kolik hřbitovů ve virtuální podobě vzniklo a kolik hrobů již obsahují?

Projekt obsahuje všechny hřbitovy na daném území, konkrétně na Prachaticku je jich 22. Na jejich plnění virtuálními náhrobky je ale ještě brzy. Při prezentačních akcích byl zájem velký, lidé se hodně ptali, ale teprve jsme rozeslali tiskové zprávy a informace na weby, naše webové stránky se o letošní projekt rozšířily také teprve nedávno. Předpokládáme, že se reakce pomalu dostaví, ale chce to čas a hlavně o projektu informovat.

S jakými reakcemi se nejčastěji setkáváte?

Nikdy jsme se (po ty dva roky) nesetkali s nepříznivou či nepřátelskou reakcí - pokud se někdo vyjadřoval, bylo to vždy kladně, od obyčejného "zajímavé" po "velmi záslužné, to je dobře, že to někdo udělal". Velký zájem byl i o výstavu, ani tady jsme nezaznamenali nepříznivé reakce.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...