Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Literární odkaz Mistra Jana Husa v dobrých rukou

 PRACHATICE - 16. října 2014 - 9:53 - Prachatická Městská knihovna  se hlásí k bohatému literárnímu odkazu Mistra Jana Husa včetně jeho předávání všem generacím. Proto připravila hlavně pro studenty a rodiče s dětmi putovní výstavu nazvanou Literární a historický odkaz Mistra Jana Husa.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl 

   www.dre-kon.cz

   Široké veřejnosti města, okresu i jihočeského regionu ji představila komponovanou vernisáží ve středu 8. října ve velkém sále Národního domu v Prachaticích. Podvečer moderovala ředitelka městské knihovny Hana Mrázová. Provázely ho středověké písně vokálního souboru Dyškanti z Českých Budějovic, vedeného Martinem Horynou. Výstava bude přístupná veřejnosti v Městské knihovně v Husově ulici do 30. listopadu.

   Městská knihovna v Prachaticích měla šťastnou ruku, když navázala spolupráci s Církví československou husitskou a k vytvoření výstavy přizvala zkušenou ilustrátorku Zdeňku Študlarovou a odborného garanta, historika, profesora Petra Čorneje. Vznikla tak knihovnická výstava, která se vyznačuje řadou ojedinělých kvalit. 

   "Dík patří ilustrátorce Zdeňce Študlarové, která ve své tvorbě skloubila vyprávěcí přístup s prvky komiksu, přistoupila k práci velmi poctivě, nezapomněla na humor a vtip a dokázala tak oslovit především mladší generaci," ocenil profesor Petr Čornej. 

   Slavnostní vernisáž výstavy v prachatickém Národním domě byla první akcí, která v Jihočeském kraji zahájila cyklus pietních pořadů k 600. výročí upálení Mistra Jana Husa, českého středověkého náboženského myslitele, vysokoškolského pedagoga, rektora Pražské univerzity, církevního reformátora a kazatele. 

   Zároveň jde o součást Husovského triénia - tříletého období přípravy na jubilejní rok 2015, kdy uplyne 600 let od Husovy smrti. Tímto trieniem, na kterém budou spolupracovat i další církve a organizace, chce Církev československá husitská zvýraznit význam M. J. Husa v rámci České republiky i v mezinárodním kontextu. 

   Profesor Petr Čornej připomněl snahy mistra Jana Husa o reformování církve, protože podle kazatelova názoru neplnila zcela poslání vést člověka k životu věčnému. Hus přitom respektoval Boží zákon. Za velkou tragédii označil Petr Čornej, že reformátora Husa na smrt odsoudil koncil, který měl reformovat církev, ale dal přednost tvrdému upevnění nejvyšší autority církve.  

   Doktor theologie Tomáš Butta, patriarcha Církve československé husitské v Praze, stručně shrnul životní pouť i cestu mistra Jana Husa z Husince, přes Prachatice, kde se mu dostalo vzdělání, Prahu, působení na hradech a hrádcích a doputování na koncil do německé Kostnice. Vylíčil jednu příhodu z Husova života, ve které kazatel nad zlatem zdobenou knihou kritizoval ty, kteří staví zlato nad obsah. Vyslovil rovněž potěšení nad tím, že se tato akce věnovaná M. J. Husovi koná právě v Prachaticích. Ocenil také projekt Studenti čtou Husa a zapojení prachatických studentů.  

   Součástí vernisáže byla i možnost prohlédnout si tři středověké dokumenty zapůjčené z Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích. Byla to Husova Postila ze 16. století, Hájkova kronika z roku 1541 s texty o mistru Janu Husovi a středověký rukopis z roku 1430 s přepsaným Husovým textem. 

   Knihy doplnili odborným výkladem ředitel Jihočeské vědecké knihovny Ivo Kareš a vedoucí oddělení rukopisů a starých tisků v klášteře Zlatá Koruna Jindřich Špinar. Promítal se rovněž krátký film o Husově domě ve stejnojmenné prachatické ulici, kde nyní sídlí městská knihovna.  

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...