Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Chlumanská KY.BY zahrada získala cenu Jaroslava Machovce

 CHLUMANY - 16. září 2014 - 10:27 - Významné ocenění v soutěži Park a zahrada roku o nejlepší sadovnické dílo získala KY.BY zahrada v Chlumanech. V sobotu 13. září obdržela v Lednici prestižní Cenu profesora Jaroslava Machovce. Informovala o tom starostka Chluman Ivana Vlková, autorka oceněného projektu, jehož zhotovitelem je Obec Chlumany.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

Reklama u nás se vyplatí. Více...   www.dre-kon.cz

   Podle jejích slov sahá historie soutěže PARK A ZAHRADA ROKU, která se nejprve jmenovala Soutěž o nejlépe realizované sadovnické dílo roku, až až do roku 1975. "Začátky soutěže byly skromné. Původně se v Klatovech hodnotily výsadby zeleně v nádobách, později výsadby květinových záhonů. V době, kdy se začaly hodnotit úpravy vstupních areálů významných budov, přerostla soutěž hranice Klatov," připomněla historii soutěže starostka Ivana Vlková.

   V roce 2002 vstoupil do organizace soutěže Svaz zakládání a údržby zeleně a od roku 2003 je jejím hlavním organizátorem. Soutěž formuluje jako výzvu všem, kdo v oboru chtějí něco znamenat. Rok 2005 poté přinesl novinku. Soutěžní díla byla rozdělena do dvou kategorií – Park roku a Zahrada roku.



   Do soutěže se mohou přihlásit fyzické a právnické osoby, které sadovnické dílo realizovaly. "Důležitými kritérii pro hodnocení je nejenom kvalita zahradnické práce, ale také soulad díla s okolím, respektování prostředí a přínos nového či rekonstruovaného díla pro životní prostředí. V soutěži se také hodnotí použití nejmodernějších technologií, celkový dojem, respektování ekologického potenciálu lokality, funkčnost a využitelnost sadovnického díla. Soutěž je určitou sebereflexí a mapuje vývoj oboru zahradní a krajinářské architektur," vysvětlila Ivana Vlková. 



   Cena profesora Jaroslava Machovce je jednou z cen v rámci soutěže Park roku a Zahrada roku. Profesor Jaroslav Machovec stál u zrodu soutěže a v letech 2003 - 2008 jako člen odborné poroty s obrovským zanícením objížděl republiku a hodnotil díla přihlášená do soutěže. A ani později se nepřestal zajímat o kvalitu parků a zahrad přihlášených do soutěže. 

   Na základě podrobného studia projektové dokumentace a desítek fotografií uděloval od roku 2009 také cenu, která nesla jeho jméno. V červenci loňského roku, právě v době hodnocení, bohužel profesor Machovec zemřel. Cena nesoucí jeho jméno však existuje dál a získávají ji díla blízká myšlenkám profesora Machovce.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...