Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Nejkrásnější vltavíny na vás čekají v muzeu loutky

 PRACHATICE - 27. července 2014 - 8:59 - V rámci výstavního cyklu Z pokladů Národního muzea, které má svoji hlavní pražskou budovu v rekonstrukci, byla ve čtvrtek 24. července zpřístupněna veřejnosti v prachatickém Muzeu české loutky a cirkusu nová výstava nazvaná Nejkrásnější vltavíny - nálezy z jihočeské Besednice. Na vernisáž navázala klasická loutková pohádka pro dětí Jak se Honza učil bát v podání herců divadla BOĎI z Jaroměře.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

Reklama u nás se vyplatí. Více...   www.dre-kon.cz

   Výstavu vltavínů, na které na vás čeká i nejedno překvapení, si můžete prohlédnout do konce srpna. Je opět umístěna v přízemí muzea loutky ve speciální výstavní komoře vytvořené z vyřazených polic z mobiliáře rekonstruované historické budovy na Václavském náměstí v Praze.

   Autorem výstavy je Dalibor Velebil podle konceptu Hanuše Jordana a Vojtěcha Poláčka z Národního muzea v Praze. Oba dva tvůrce konceptu také na vernisáži přivítala kurátorka prachatického Muzea české loutky a cirkusu Hana Patrasová. Autorovi výstavy zabránila v účasti nemoc.

   Výstavu uvedl Vojtěch Poláček. Vysvětlil původ vltavínů, které vznikly před necelými patnácti miliony let po dopadu velkého meteoritu do oblasti dnešního Bavorska. Obrovská energie dopadu způsobila, že část hornin v místě pádu se přetavila na zelené sklo, které bylo ještě v podobě neztuhlých velkých kapek vyvrženo po směru dopadu meteoritu východním směrem do prostoru dnešní České republiky, zejména jižních Čech. Barva vltavínů se může lišit podle druhu písku, kam roztavená hmota dopadla.

   Skla zvaná vltavíny se nejčastěji nacházejí v jezerních štěrkopíscích. Jedním z hlavních nalezišť je právě jihočeská Besednice, ale objevují se často i v prostoru mezi Prachaticemi a Trhovými Sviny. Návštěvníci prachatické výstavy si mohou prohlédnout dva zřejmě nejkrásnější vltavíny ze sbírky Národního muzea v Praze budované od roku 1932 a čítající dnes 23 tisíc vltavínů. Vystavení krasavci, které muzeum získalo v roce 1992, pocházejí právě z pískovny u Besednice.

   Pro možnost srovnání představuje výstava také několik vltavínů moravských z lokality Slavice, a dále devět větších, černých indočínitů z Číny a jedno pouštní sklo z Egypta. Všechna tato skla vznikla v důsledku dopadu velkých meteoritů. A stojí za to, se na ně přijít podívat.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...