Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Na Vimpersku obnoví desítky drobných kamenných památek

 VIMPERK - 17. července 2014 - 10:44 - Ve Vimperku a okolní krajině zjistil průzkum na šedesát drobných kamenných památek, jako jsou křížky, boží muka, kříže či památníčky. Informovala o tom na městském webu Alena Szabová z odboru investic a údržby města. Čtyři desítky těchto památek patří prokazatelně městu. Drtivá většina z nich je ve špatném stavu a vyžaduje zásadní obnovu. A pro tu přišla se začátkem prázdnin ta pravá chvíle.

 Text: Zdeněk Přibyl

Reklama u nás se vyplatí. Více...   www.dre-kon.cz

   Samo však z nebe nic nespadne, to ve Vimperku dobře vědí, včetně toho, že taková věc se musí dobře připravit. Po průzkumu následovalo rozhodnutí radnice pokusit se všemi dostupnými prostředky zajistit opravu, znovuvztyčení nebo i kompletní rekonstrukci drobných kamenných památek ve vlastnictví města.

   Následovalo zpracování projektu a podání žádosti o finanční příspěvek do Dispozičního fondu Programu přeshraniční spolupráce Cíl 3. Projekt získal podporu ve výši 9 632 eur. "Bez finančních prostředků z fondů Evropské unie  by se realizace projektu pouze z prostředků města protáhla na mnoho let," uvedla Alena Szabová z radnice.

   Ve výběrovém řízení, které vimperská radnice na zakázku Obnova drobných kamenných památek Vimperska vypsala, zvítězil Richard Vondrášek ze Strakonic, který nabídl nejnižší cenu. Ten se měl pustit do díla, samozřejmě po podepsání smlouvy s městem, s příchodem letních prázdnin. Hotovo by měl ohlásit zhruba v druhé polovině září.

   Projekt zahrnuje obnovení nebo rekonstrukci 23 křížků nebo božích muk, osmi velkých křížů a tří památníků v blízkosti Vimperka nebo přímo v některé z jeho místních částí.

   Na radnici ve Vimperku mysleli i na informování veřejnosti o průběhu realizace projektu na oživení drobných kamenných památek na Vimperku. Kromě toho, že se lidé budou moci třeba při svých procházkách přímo na místě o výsledku přesvědčit, také najdou další informace na mapové tabuli. Ta bude umístěna v centrálním městském parku a spolu s dalšími údaji o projektu tady bude vyznačeno i umístění jednotlivých obnovených architektonických prvků v krajině.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...