Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Novou knížku o Vimperku slavnostně pokřtili pivem

 VIMPERK - 23. srpna 2013 - 14:38 - Vimperský písmák a pedagog  Roman Hajník vydal již druhou knihu poutavě mapující historii Vimperka. V předvečer vyvrcholení oslav 750 let od první písemné zmínky o městě ji ve čtvrtek 22. srpna autor slavnostně pokřtil ve společnosti vzácných hostů. Druhý křest nové knihy se uskuteční v sobotu 24. srpna v průběhu Městské zámecké slavnosti. Autor tu bude knihu také podepisovat.

 Text a foto: Bohumila Petrášková

Reklama u nás se vyplatí. Více...   www.dre-kon.cz

   O Vimperku dosud vyšlo pět knih, tato je v pořadí šestá, poprvé dvojjazyčná – psaná česky i německy. Kniha s názvem Vimperk v zrcadle času – Vimperk im Spiegel der Zeit odráží podobu města v dobách minulých. Soustředí se na období mezi léty 1880 – 1945, tedy čas Rakouska-Uherska, obou světových válek i meziválečné první republiky. Oproti minulé Hajníkově publikaci je tato převážně obrazová. Celkem obsahuje 207 fotografií, povětšinou dosud nepublikovaných, které jsou opatřeny popisky s místopisnými údaji i historickými zajímavostmi.

   Nová kniha se ve čtvrtek poprvé oficiálně představila v sále Městského kulturního střediska ve Vimperku za účasti důležitých osobností, hudebního doprovodu dechového tria ze Základní umělecké školy i zvuku bubnů místních skupin historického šermu Artego a Berit. Role moderátora se zhostil spisovatel Roman Kozák, který do celého večera vnesl veselou,  neformální náladu.

   Slavnostní punc těmto okamžikům dodal autor knihy Roman Hajník. Ten v úvodu poděkoval všem, kteří se na knize podíleli, mimo jiné čtyřlístku vimperských podnikatelů provozujících svoji živnost v místních historických budovách. Svou novou knihu věnoval legendárnímu zesnulému vimperskému fotografovi Vladimírovi Vienerovi. Po komentovaném promítnutí vybraných fotografií spojených s řadou hádanek, které přítomné navnadily k pozdějšímu zakoupení a prvnímu otevření knížky, se odehrála další důležitá část ceremoniálu - vlastní křest.

   Kmotry knihy Vimperk v zrcadle času se stali starosta města Bohumil Petrášek, předseda německého spolku vimperských rodáků z Freyungu Wilfried Stadlbauer, příslušník nejmladší generace někdejšího slavného vimperského rodu Petr Waldek, spisovatel a autor úspěšné knihy Návrat krále Šumavy David Jan Žák a pokračovatel tradice vimperských fotografů Luboš Drenčeni, který se zasloužil o náležité grafické zpracování knihy.

   Kromě těchto osobností se na pódium dostavili i netradiční kmotři historičtí a vzácní: spisovatelky Eliška Krásnohorská, Karolína Světlá, Božena Němcová, Gabriela Preissová a Vlasta Javořická a spisovatelé Jules Verne s Janem Nerudou, v podání ochotníků z divadelního souboru Bouček. Samotného křtu se ujali manželé Hojdarovi se sládkem svého Šumavského pivovaru, a to přímo několika kapkami místního lahodného moku. Tím si pak hosté na závěr také připili.

   Všichni přítomní nové knize popřáli slávu a velké množství čtenářů. Sám autor pak podotkl: "Není lepšího pocitu, než se dozvědět, že vaše kniha se stala zdrojem informací pro někoho dalšího..."

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2013, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...