Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

Více...

 Volyňská cyklotrasa z Vimperka do Strakonic dostala dotaci

 VIMPERK - 26. března 2013 - 6:24 - Venku poletuje sníh, krajinu pokryl opět bílým pláštěm. Studené jaro však přece prohřeje dobrá zpráva pro cykloturisty. Na proznačení a částečně i vybavení 42 kilometrů stezky kolem řeky Volyňky schválil výbor Regionálního operačního programu Jihozápad dotaci jeden a tři čtvrtě milionu korun. Informovala o tom místostarostka Vimperka Jaroslava Martanová.

 Text: Zdeněk Přibyl 

   www.dre-kon.cz

   Výbor Regionální rady ROP Jihozápad odsouhlasil napříč regionem 18 cykloturisticky zaměřených projektů, díky kterým vznikne 72 kilometrů nových cest. Volyňská cyklostezka se svými 42 kilometry tu tedy zaujímá významné místo. "Cykloturistika je v rozkvětu, a tak nás těší, že můžeme alespoň zčásti pomoci k jejímu dalšímu rozvoji," vyslovil se příznivě výbor ROPu.

   Nová liniová cyklotrasa Volyňka by měla milovníky cykloturistiky opravdu potěšit. Letošním cílem je vyznačení cesty navigačními směrovkami, postavení informačních panelů, zabudování laviček nebo odpočívadel a řeč byla v projektu také o protahovadlech. "Na cyklotrase je plánováno šest odpočívadel - u pramene Volyňky, v Klášterci, Vimperku, Malenicích, ve Volyni a Strakonicích. Všechna budou opatřena jednotným mapovým nosičem, jinak se budou lišit vybavením," uvedla manažerka projektu Lenka Švecová z vimperské radnice.

   Na tuto etapu prací počítá projekt s celkovými náklady 2 100 000 korun, dotace by měla dosáhnout 1 785 000 korun, zbytek tvoří vlastní příspěvky měst a obcí. Nositelem projektu byly původně Strakonice, které spolupracují s Nadací Jihočeské cyklostezky. Ta poskytla už předtím 200 tisíc korun na vyhledávací studii, která navrhla trasy cesty. V současné době je nositelem projektu Vimperk.

   Připomeňme si, že cyklotrasa povede od pramene řeky pod 1123 metrů vysokou Světlou horou nedaleko Lipky u Vimperka k soutoku Volyňky s Otavou ve Strakonicích. Na přání obcí a měst na trase tak propojí Volyňská cesta cyklotrasy Vltavskou a Otavskou a přispěje k dalšímu rozšíření turistického ruchu v regionech, které mají návštěvníkům hodně co nabídnout. Také v tom je její důležitost.

   Postupně se tak naplňuje myšlenka, kterou představitelé Vimperka, Volyně a Strakonic vložili před bezmála třemi roky do smlouvy o spolupráci při budování a propagaci Cyklistické cesty Volyňka. Všichni tehdy dostali montérky - trička, jako symbol práce, která je  čeká a při které budou tvořit jeden tým. Jistě je opakovaně oblékli i vloni v září, když jsme o nich psali, že společně shánějí na projekt peníze a podávají žádost o dotaci.

   Dobrá věc se podařila. Nyní je na řadě nezbytné "papírování", ale po něm se už půjde do terénu, samozřejmě jakmile to počasí dovolí. Letos v říjnu mají být práce hotové.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2013, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...