Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  Počasí  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

www.foto-show.cz

Více...

Více...

 OBRAZEM: Zdravotně postižení si chválí cvičení SM systémem

 PRACHATICE - 30. listopadu 2012 - 20:41 - Letos už podruhé nás mezi sebe pozvaly prachatické zdravotně postižené cvičenky. Pod křídly Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých cvičí od září v domě dětí skoro tucet žen z Prachatic a okolí podle systému SM pod vedením zkušené cvičitelky Ivy Vastlové z Vimperka. Cvičení podpořila rovněž prachatická radnice, která na projekt nazvaný Cesta ke zdraví finančně přispěla formou grantu.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

  

    Zkratku SM tvoří začáteční písmena slov stabilní a mobilní a takto označený systém je preventivním cvičením a současně komplexním rehabilitačním programem při různých civilizačních nemocech, zejména problémech s páteří. Je založen na posilování a protahování oslabených svalů překonáváním pružného odporu. Jde při tom o regeneraci pohybového aparátu, ale také zlepšení činnosti vnitřních orgánů.

   Systém SM má za sebou už více než dvacet pět let zdokonalování v klinické praxi. Nejlepší je cvičení v menších skupinách. Tak trochu se podobá cvičení Pilates, kterému se prachatické cvičenky věnovaly od března do června a při kterém jsme je rovněž navštívili.

   "Je to výborné pro postižené a také lidi po úrazech. Stejné cvičení úspěšně používá i řada sportovců, a také nám to dělá moc dobře," shodují se Ivana Stránská a Jitka Machoňová - Sojková z prachatické pobočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých. A hned připomínají, že se snaží pravidelně cvičit i doma. Některé doma stále cvičí i Pilates. Pomoc prachatické radnice velmi oceňují. 

   Pochvalují si také svoji cvičitelku Ivu Vastlovou. "Je doslova úžasná, perfektní odborník, je na naší vlně a umí to s námi. A k tomu je na nás hodná a příjemná. A věnuje se i každému zvlášť." Marie Mrázová nám s úsměvem potvrdila, že cvičení je také úžasný relax pro oba vodící pejsky Rosíka a Arwen. Tedy další důvod ke spokojenosti.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...