Hlavní strana
 

Zprávy   Kriminalita   Publicistika   Kultura   Fotoreportáže   Inzerce   Názory   Počasí   FACEBOOK   Sportovní odkazy

 
Více...

www.foto-show.cz

Více...

 

www.prachatickonews.cz - Zprávy

 OBRAZEM: Renesance s tulipány na zámku Kratochvíle

 NETOLICE - 5. května 2012 - 13:26 - V Horním sále zámku Kratochvíle u Netolic byla v pátek 4. května zahájena výstava Renesance s tulipány. Nabízí návštěvníkům květinové aranže tulipánů, které historicky zažily první vlnu své obliby v renesančním 17. století. V interiérech Kratochvíle jsou kombinovány s dalšími jarními květy. Výstava je součástí projektu dvou jihočeských a dvou jihomoravských zámků. Na Kratochvíli potrvá do úterka 8. května včetně, navštívit ji můžete i v pondělí.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

Akce slev. Co jsme připravili?  

   Účastníky vernisáže, mezi nimiž byli i starosta Netolic Oldřich Petrášek a ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec, přivítal kastelán zámku Kratochvíle Vojtěch Troup. "Letošní sezóna je první, v níž se vám náš zámek představuje po rozsáhlé rekonstrukci opět v plné kráse. Rád bych vřele poděkoval všem, kteří se na tom svou prací a úsilím podíleli. Bylo to široké spektrum lidí, jak v první linii renesance zámku, tak i takříkajíc v zázemí - od odborných specialistů až po ty, kteří hledali a získávali potřebné prostředky," uvedl kastelán Vojtěch Troup. Mnohým z nich se při páteční vernisáži dostalo ocenění v podobě kytice tulipánů a diplomu.

   Šéf jihočeských památkářů, ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec, poděkoval všem, kteří se podíleli na renesanci zámku Kratochvíle. Jmenovitě poděkoval i kastelánovi Kratochvíle Vojtěchu Troupovi a popřál mu hodně úspěchů při naplňování poslání zámku Kratochvíle, jaké měl za dob vladaře Viléma z Rožmberka, který ho nechal postavit. Kratochvíle bude v tomto duchu ožívat rozmanitými kulturními akcemi a sloužit k odpočinku a radovánkám, jako v dobách posledních Rožmberků.

   Vojtěch Troup pak působivě přednesl báseň Ondřeje Fibicha Oratorium Andělé Kratochvíle. Strhující klavírní improvizací ho doprovod jeho syn Mikoláš Troup, skladatel a varhaník, absolvent konzervatoře v Českých Budějovicích a student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

   Květinová aranžmá vznikají v rámci projektu na čtyřech jihočeských a moravských zámcích včetně Kratochvíle pod vedením špičkového flóristy Slávka Rabušice. Právě tulipán je takříkajíc v hlavní roli výstav, které se svými spolupracovníky připravili kasteláni renesančních zámků Bučovice, Třeboň, Kratochvíle a Náměšť nad Oslavou spolu s odborníkem Slávkem Rabušicem. Cyklus výstav začal posledního března na Moravě a opět se tam po hostování na dvou jihočeských zámcích vrátí 17. května. Živé květinové dekorace s výrazným zastoupením tulipánů doplňují všude exponáty s motivem tulipánů, a to na obrazech, předmětech užitého umění i v literatuře.

Máte informace stojící za zveřejnění? Nečekejte až zavoláme a ozvěte se nám sami.

Napište nám e-mail nebo volejte:

+420 724 576 434 a 

+420 607 640 368

 

TOPlist

 

Více...

 
Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2012, Všechna práva vyhrazena
Redakce - Reklama