Hlavní strana.
 

Zprávy - Kriminalita - Publicistika - Kultura - Fotoreportáže - Pozvánky - Inzerce - Názory - Počasí - FACEBOOK - FOTBAL - HOKEJ

 
Chcete vědět více? Stačí kliknout.

www.foto-show.cz

www.alarmyvelek.cz

Více...

www.aaasedacky.cz

 

www.prachatickonews.cz - Zprávy

  Obrazem: Volarský sekáč dostal mezinárodní punc

 VOLARY - 12. července 2010 - 12:02 - Letošní soutěž o nejlepšího sekáče ve Volarech dostala mezinárodní punc, když přijeli poměřit síly sekáči ze Slovenska a z bavorského Perlesreutu. Volarské občanské sdružení U Nás, Ekocentrum Volary, Město Volary a Město Perlesreut společně pořádaly tuto akci v sobotu 10. července a dostaly na ni grant Evropské Unie. 

 Text a foto: Ladislav Beran 

Akce slev. Co jsme připravili?     Reklama u nás se vyplatí. Více...

   Letos vlály nad sečištěm čtyři vlajky - česká, slovenská, německá a evropská. Soutěžící pozdravila starostka Martina Pospíšilová, která popřála dobrou trávu a dobrý boj. Hlavní rozhodčí Ivo Stehlík vysvětlil pravidla a poté vyzval sekáče zúčastněných států a loňského vítěze, aby slavnostním zákosem zahájili druhý ročník Volarského sekáče. 

   V úmorném vederu se chlapci, muži, ženy i děti vydali do bojů. Letošní druhý ročník přivedl do Volar 17 mužů, čtyři ženy a tři děti - dva chlapce Jirku a Jardu Musálkovi a Amiu Vostrovskou. Slovenská republika přijela pod Třístoličník ve velmi silné sestavě v čele s Lukášem Janoškou, který je předsedou Slovenské kosecké ligy. A slovenská enkláva ukázala že na Orave sa kosiť umět musí. 

Vlevo starostka Martina Pospíšilová, hlavní rozhodčí Ivo Stehlík v zeleném a Petr Čmerda ze sdružení U Nás. 

   Lukáš Janoško prozradil: "U nás sa kosí od ranných hodin a každý kto idě kosiť, má velkú kosu, dlhé nohavice, idě bos a v konvičke neie borovička, ale dobrá pramenitá voda. K vám na Šumavu jezdíme pravidelně do Záblatí, ve Volarech se nám líbí a dnes chceme samozřejmě uspět." 

Vítěz mužské kategorie Lubomír Košut. 

   V mužích vyhrál Lubomír Košut v čase 4 min 3 sekundy, druhý se umístil Janko Štajer - slovenský dvojnásobný mistr nad 60 let a to klobouk dolu. Třetí skončil David Vostrovský z Mlynařovic a narušil tak hegemonii slovenských sekáčů. Loňský vítěz Jaroslav Šmolík uznale sklonil poklonu slovenským chlapcům.  

Slovenská enkláva. 

   Zlato na Oravu přiveze i vítězka v ženské kategorii, kterou se stala budoucnost slovenského kosení a to krásná mladá dáma v kroji Emilia Šeligová před Janou Košutovou a Marií Svatošovou z Prackova. 

   No a v juniorech  přišla mladá slečna z Mlynařovic Amia Vostrovská a ukázala klukům Jirkovi a Jardovi Musálkovým z Volar, jak se to správně seče.

Domácí reprezentoval Jiří Musálek. 

Jan Michalčák - Volary. 

Karel Horelica - mlynařovický sekáč.

Nechyběla ani vuvuzela

Emilie Šeligová - vítězka ženské kategorie. 

Jana Košutová předvedla krom umění i krásný kroj. 

Alena Radostová byla čtvrtá. 

Amia Vostrovská porazila kluky. 

Jára Musálek s kosou umí. 

Máte informace stojící za zveřejnění? Nečekejte až zavoláme a ozvěte se nám sami.

Napište nám e-mail nebo volejte:

+420 724 576 434 a 

+420 607 640 368