Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatičtí senzační senioři překonali La Manche a jdou dál

PRACHATICE - 19/2 2021 - 9:26 – Suchou nohou přes kanál La Manche jdou tento měsíc v čele dalších senzačních seniorů z celé republiky také prachatičtí.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: Karel Rabenhaupt  

  

Jak si vedou naši senioři, kteří letos nemohli plavat přes kanál, jsme se zeptali koordinátorky projektu v Prachaticích Hanky RH+ Rabenhauptové.

Prachatičtí senioři šlapou, ne zelí, ale metry a kilometry v rámci kampaně La Manche na suchu. Zajímavá aktivita, která je celostátně zařazena pod projektem SenSenu – senzačních seniorů - znamená, že po celý měsíc únor se zapojují města a místa do soutěže a společně mají ušlapat každý alespoň 34 kilometrů, tedy šířku legendárního kanálu. Desítky kilometrů mají mnozí senioři již za sebou a další je do 28. února čekají. A představte si, že se zapojují nejen prachatičtí senioři, ale dostala jsem několik e-mailů z Malenic, Tábora, Děčína či Netolic, že senioři mají zájem se také přidat a zda prý mohou šlapat s námi. Samozřejmě mohou! Našim cílem je rozhýbat se, nenechat se nikým a ničím zastrašit, ani koronavirem!

Kolik jste toho už nachodili?

Je to pro mne, jako vyhlašovatele za Prachatice, docela napínavé, kolik toho vlastně ujdeme. I já šlapu, mám přátele, kteří šlapou se mnou a dokonce i můj manžel je zapojen, byť jezdí na vozíku, denně zvládá kilometry. Říká, že má nyní město projeté, jako ještě nikdy ne. A má to i výhodu. Nádherně fotí místa, kudy jede, a tak mne inspiroval, že jsme všechny zapojené seniory požádali, aby si místa kudy tudy chodí fotili, a že z nich pak uděláme výstavu. A možná vytiskneme i minikatalog tras, které jsou vhodné pro seniory a osoby se zdravotním postižením. My totiž věci rádi spojujeme, a tak tohle by mohlo být, jak se říká, tři v jednom - chůze, výstava, katalog a k tomu ještě dobrá nálada. Úkol jistě splníme, o tom nepochybuji. Náš cíl je ale větší - ujít 2021 kilometrů (stejné číslo jako má letošní rok) a dnes věřím, že to dokážeme. Původně jsem v jednom článku zcela záměrně vynechala tu nulu, jako že jen 221 km, ale fakt to má být 2021 kilometrů.

Kdo všechno se zapojil a je někdo na pochvalu už teď?

Chválím všechny! Představte si, že se zapojili i senioři v Domově seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích a chodí (i s doprovodem) při dobrém počasí „okruh“, to je kolem celé zahrady asi 300 metrů, někdy více, někdy méně, někdo sám, druhý na vozíku, další s chodítkem nebo hůlkou. Zapojili se i zaměstnanci prachatické knihovny, nebo Chelčický domov sv. Linharta. Krásná práce!

Do finiše zbývá prakticky týden. Co byste doporučila zájemcům?

Stále se může každý senior anebo babička s vnoučetem, děda s dětmi do 12 let věku zapojit. Projít se. Vymyslet si výlet, túru, trasu, obléknout se a jít. Začínající víkend má být podle předpovědi nádherný, a je jedno, kolik toho ujdete, jen věřte, že to půjde. Odměnou bude lepší kondice, radost z pohybu, sdílení s někým, nebo třeba i klid samoty. Slunce a vitamín venku dostanete zadarmo a pro ty nejzajímavější „chodce“ budeme mít v cíli pár odměn. A nemusí hned spolykat co nejvíc kilometrů... Takže je stále čas, vyplňte ho, čím chcete, ale nepromarněte jej! Chůze je jedna z dobrých a doporučených možností. No, a pokud se zapojíte do společného díla prachatických seniorů, a je jedno, za koho jdete, to je výhoda proti politice, tak věřte, že všechno spočítáme (na kalkulačce) a poctivě zašleme do celostátního hodnocení, kde je přihlášeno dalších 48 měst a míst. Děkuji všem za aktivitu! A jestli potřebujete víc podrobností, napište mi: hana.rabenhauptova@mupt.cz.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena