Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatický zvon Salve oslaví letos 500 let. A opraví mu srdce

PRACHATICE - 9/2 2021 - 15:01 – Prachatičtí farníci dostali od svého vikáře zprávu hodnou katolického smyslu pro mystické symboly. Zvon Salve dostane zpět své srdce.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL a KATEŘINA PŘIBYLOVÁ, foto ZDENĚK PŘIBYL

  

Prachatická farnost letos nechá opravit srdce zvonu Salve. Už se na tom domluvila se zvonařem Michalem Votrubou z Myslkovic na Soběslavsku a vikář farnosti Petr Plášil už o tom informoval farníky dopisem. Zvon přitom letos oslaví půl tisíciletí své existence. Ulit byl v roce 1521 tedy po velké přestavbě kostela v době, kdy byly Prachatice socioekonomicky na vrcholu své existence a patřily Rožmberkům.

Srdce zvonu mlčí necelých 14 let od léta roku 2007, kdy prasklo. Zvon přitom není jen symbolem největší slávy města, ale podařilo se mu také přežít řadu těžkých chvil v dějinách Prachatic, jako byla třeba Třicetiletá válka, velký požár města v 19. století a hlavně zabavování zvonů pro válečné účely ve světových válkách minulého století.

Srdce zvonu na snímcích z roku 2006, kdy ještě bylo celé.

Na opravu zvonu přispěje i sbírka prachatických farníků a díky ní bude srdce zvonu opět znít, ale dočká se také veškerého potřebného vybavení, zavěšení a pohonu. Salve tak bude moct znít společně se zvonem Sv. Jan Neumann, který je zavěšen v jižní věži kostela od roku 2010.

V minulosti zvon Salve zvoníval pravidelně v sedm hodin ráno, v poledne a v deset hodin večer. Latinské slovo Salve pak znamená ‚buď zdráv‘ a jeho oprava v době covidové paniky tak má svůj symbolický význam, který by měl městu dodávat naději. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena