Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Jubilejní slavnosti připravují znovu. Přijet má Tereza Kerndlová

PRACHATICE - 4/2 2021 - 15:52 – Z loňska na letošní léto odložený 30. ročník Slavností solné zlaté stezky v Prachaticích se pilně připravuje skoro celý znovu.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

"Na loňské Slavnosti solné Zlaté stezky jsme celý rok všechno poctivě připravovali a poté, kvůli koronaviru, vše poctivě rušili. Letošní příprava je stejná jako každý jiný předcházející ročník. Pracujeme podle harmonogramu, všechno řádně připravujeme - programově, technicky, organizačně i finančně. Podstatným rozdílem oproti předešlým ročníkům je pomyslný Damoklův meč, který již druhým rokem visí nejen nad Slavnostmi solné Zlaté stezky a kulturou. V tuto chvíli nikdo nedokáže říci, jak se budou vyvíjet vládní opatření v souvislosti s Covid-19 a zda veškerá energie a úsilí nepřijdou, stejně jako v předešlém roce, vniveč.  Přesto věříme, že se jednou toho 30. ročníku slavností dočkáme a opět se všichni setkáme," říká vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Městského úřadu Prachatice Jiřina Dolejšková a dodává: "Ať letos, či za rok nebo třeba později - my naše slavnosti nedáme!"

Jiřina Dolejšková.

Řeklo by se, zda nejde jednoduše překlopit hotovou loňskou přípravu slavností do letoška...? "Překlopit by se snad mohla dohodnutá vystoupení v rámci programu nebo předpřipravený grafický vzhled tiskovin. Ale v obojím dochází ke změnám, které se musí nově domluvit a zajistit. Takže v tuto chvíli zpracováváme zprávu do městské rady, kde je popsána celá koncepce slavností, tak, jak jsme zvyklí. Náročné shánění finanční podpory se také opakuje. Osobně si nesmírně vážím sponzorů, kteří ji i v této nelehké době přislíbili. Někteří se z pochopitelných důvodů omluvili, ale i těm patří veliké poděkování za spolupráci v předchozích letech," říká vedoucí odboru Jiřina Dolejšková. "Zároveň zkoušíme vymyslet a navrhnout řešení pro situaci, že by snad byl povolený jen omezený počet návštěvníků nebo platila jiná vládní nařízení. Pro takový případ bychom chtěli alespoň v omezené míře slavnosti nahradit jinou akcí," dodává.

Podle jejích slov se letos plánuje zejména rozšíření programu v Poštovní ulici, který bude laděný více v historickém duchu. Chybět by nemělo třeba divadlo jednoho herce, loutkové pohádky, tvořivé keramické a jiné dílny nebo ukázky řemesel.

"Určitě vás i vaše čtenáře zajímá, kdo bude tradičním hostem do kočáru. Měla by jím být úspěšná zpěvačka a moderátorka Tereza Kerndlová. Slavnosti se samozřejmě neobejdou bez soumarů z partnerského bavorského Grainetu a jejich karavany. Návštěvníci nepřijdou ani o vystoupení italských praporečníků, kteří jsou ozdobou našich slavností a už se také hlásili. Jistě budou lákat koncerty na hlavním pódiu. Sice si vystupující vždy ponecháváme tak trochu jako tajemství, ale pár jich prozradím. Návštěvníci se mohou těšit například na kapelu Trautenberk, Second Hand Kabát revival, Pekaře nebo na hity Karla Gotta v podání Kristiána Šebka. Na dechové kapely se bude i letos chodit příjemně posedět do Štěpánčina parku, kde dvoudenní program ukončí legendární kapela Babouci. Na Parkáně bude probíhat tradiční historický program spolu se stálicemi slavností, jako jsou prachatický Cink či kapela Extra Band revival. Kdo však bude hlavním hostem, to si opravdu ponecháme jako překvapení. Ale troufnu si říct, že to opravdu bude velké překvapení," prozradila i částečně utajila Jiřina Dolejšková.

 V těchto dnech se z radnice rozesílají pozvánky na slavnosti partnerským městům. Již v loňském roce se do Prachatic chystali například bubeníci Surfdrummers ze Švýcarska, kteří se moc těšili na své vystoupení. A s nimi i další soubory z jiných zemí a spřátelených měst.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena