Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Městské radary zůstanou na obchvatu a u Vodňanky na neurčito

PRACHATICE - 3/2 2021 - 10:36 – Původně měly Prachatice radary na obchvatu a u Vodňanky pronajaté jen na rok. Nyní ale jejich nájem radní prodloužili.  

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Prachatičtí radní souhlasili s prodloužením nájemní smlouvy na radary měřící rychlost na dobu neurčitou. Řidiči si od nich tedy jen tak neoddychnou. Město si loni radary pronajalo dva – na obchvatu, kde zařízení měří okamžitou rychlost na příjezdu od Volar a průměrnou mezi přechody pro chodce a u Vodňanky. Tady radar měří okamžitou rychlost, ale řidiče krátce upozorňuje na možnost zpomalit a vyhnout se pokutě.

Pronájem dosud vycházel zhruba na 120 tisíc korun měsíčně a město na vyřizování přestupků najalo dva nové úředníky. Původně byla smlouva uzavřena na rok, aby si město vyzkoušelo, s jakými náklady a příjmy z pokut bude hospodařit.

Podobný postup s řidiči překračujícími rychlost přitom zvolil loni i Vimperk, který umístil radar na Korkusovu Huť a také do Sušické ulice. A plánuje ho také do Pasovské ulice. Podle obou radnic jejich statistiky vykazují výrazné snížení počtu přestupků na místech s radary a tedy bezpečnější jízdu řidičů.

Současně jsou radary pro česká města obecně zdrojem příjmů, protože výše vybraných pokut převyšuje většinou náklady. To pak vede k etickým diskusím, jestli pořizování radarů a takto restriktivní postup nezavání policejním státem a snahou vydělat. Otázkou je také to, jak nakládat s příjmy z pokut a jestli tato opatření odpovídají tomu, jak se čeští řidiči chovají na silnicích ve městech a jestli je opravdu třeba je takto nekompromisně krotit.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena