Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  I umělci z Prachaticka pomáhají dětem, seniorům a postiženým

PRACHATICKO - 2/2 2021 - 10:00 – Pomoci všem potřebným si klade za cíl nový aukční web, na němž umělci i z našeho regionu začali prezentovat svá díla.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Obrazy, kresby, grafiky, fotografie nebo třeba plastiky vystavují v internetovém prostoru už dva týdny na speciálním webu. "Je to nový projekt, který jsme připravovali od loňského jara a poté, co jsme vyřešili otázky administrativní a právní, tak ho rozjíždíme takříkajíc ve zkušebním provozu. Jde o to, že minimálně 30 procent ceny za vydražené dílo putuje vždy na konkrétní a umělcem předem vybraný charitativní projekt. Například ve prospěch dětských domovů, domovů pro seniory, zdravotně postiženým lidem nebo i zvířecím útulkům. A může to být pochopitelně i větší podíl z ceny, záleží na každém umělci," uvedl starosta Volar a předseda Asociace jihočeských výtvarníků, která projekt ve spolupráci s pražskou společností Getrun spustila, Vít Pavlík. "Smyslem je v této nelehké době, která změnila naše životy, pomoc jak potřebným lidem, tak podpora prodeje uměleckých děl," dodal.  

Pavel Klíma pro domácí hospic Jordán Tábor.

Do projektu se mezi prvními zapojili umělci z Asociace jihočeských výtvarníků. Jsou mezi nimi ti, kteří do našeho regionu pravidelně jezdí tvořit svá díla jak samostatně, tak během tvůrčích setkání umělců, jako je Výtvarný workshop Volary nebo SALVE Prachatice.

Teodor Buzu pro Nadační fond Zlatá Hvězda, těžce postižená Rozárka.

Například malířka Věra Krumphanzlová, která podporuje Centrum psychosomatické medicíny, jež nakupuje sportovní a rehabilitační potřeby. Malíř a fotograf-výtvarník Vít Pavlík z Volar chce podpořit Nadační fond Kolečko, který realizuje programy prevence úrazů dětí zejména v silničním provozu. Malíř Teodor Buzu z Tábora myslí na těžce postiženou Rozárku a o honorář se proto bude dělit s Nadačním fondem Zlatá Hvězda. Jihočeský malíř Pavel Klíma z Malšic zase podpoří Domácí hospic Jordán v Táboře.

Věra Krumphanzlová pro Centrum psychosomatické medicíny na sportovní a rehabilitační potřeby.

Jedná se o první kolo zajímavého projektu Umělci pomáhají. Podle slov Víta Pavlíka se očekává, že se k němu budou postupně připojovat i další výtvarníci z našeho regionu. A samozřejmě také kupci, kteří tak vlastně také podporují charitu i umění. Jakmile to podmínky dovolí, bude se moci projekt rozšířit třeba i na výstavy, veřejné předávání prostředků na charitu a podobné akce.

Vít Pavlík pro Nadační fond Kolečko na imfuzní pumpy a lineární dávkovače pro Centrum dětské hematologie FN Ostrava.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena