Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  PRAHA 100 VĚŽATÁ ve stovku slavící prachatické knihovně

PRACHATICE - 22/1 2021 - 16:25 – Do roku, v němž slaví sto let české veřejné knihovny, vstoupila knihovna v Prachaticích stovkovou výstavou fotografií.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Nese název PRAHA 100 VĚŽATÁ a autorem snímků je uznávaný televizní režisér, vystudovaný dramaturg a scénárista na pražské FAMU a muž mnoha profesí Bedřich Ludvík. Jeho podpis dramaturga najdeme pod desítkami televizních inscenací a řady filmů. Je autorem knih Stromy se na nás dívají a Zpět k pramenům. Z obou následně vznikly sledované televizní seriály, které do trilogie doplňuje dokumentární cyklus Rozhlédni se člověče. Později spatřila světlo světa další Ludvíkova láska - série Praha město věží. A jsme u cíle.

Právě pražské věže jsou totiž námětem současné výstavy Bedřicha Ludvíka ve výstavní síni prachatické městské knihovny v Husově ulici. Instalována tu byla 11. ledna jako první výstava v rámci letošního 100. výročí otevření České veřejně knihovny v Prachaticích. Potrvá do 28. února. Prohlédnout si ji mohou všichni, kteří si v době covidové přicházejí do knihovny vypůjčit bezkontaktně knihy. Není ale všem dnům konec a výstava i celá knihovna se opět otevřou...  

Zatím se tu na vás budou těšit více než tři desítky autorových fotografií s úchvatnými pohledy shůry na Prahu, její ulice a uličky, věže, vížky a střechy. Počínaje snímkem balónu, bez kterého by se natáčení a fotografování prý vůbec neobešlo, přes snímek herce Viktora Preisse v roli průvodce seriálem, další záběry, ze kterých je zřejmě, že naše Stověžatá má svých věží určitě daleko víc, až k úchvatným výhledům z oken, za kterými žil a tvořil pan režisér Zdeněk Podskalský. Fotograf vás při tom doprovodí výstižnými popisky. Například vás jemně upozorní, že je to především červeň střech, která neodmyslitelně charakterizuje pohledy na Prahu z výšky.

Když přijmete autorovo pozvání a Praha je pro vás jméno, které umí rozechvít citlivou strunu ve vašem srdci, zažijete s fotografiemi Bedřicha Ludvíka zcela jistě nevšední dobrodružství. A stanete se i součástí aktuálního dění v prachatické knihovně, slavící letos stovkové výročí... 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena