Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Změny v parkování na Velkém náměstí kvůli obědům nebudou

PRACHATICE - 20/1 2021 - 9:42 – Prachatičtí radní odmítli udělat změny v parkování na levé straně Velkého náměstí. Přidali ale v centru místa pro rezidenty.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Prachatická radnice na konci roku 2019 zavedla v centru modré a zelené parkovací zóny pro rezidenty a abonenty. A rok sbírala podněty od veřejnosti k této nové úpravě. V nich se nejčastěji řešilo otevření parkování na levé straně náměstí. Hospodářská komora například navrhla, aby se tu mohlo parkovat v době obědů a tím se podpořily místí restaurace. – Komise dopravy a radní to ale odmítli, a to hlavně proto, aby se z náměstí nestalo jedno velké parkoviště.

Po dlouhém sbírání podnětů nakonec radní řešili především dvě věci. Zda část míst v zelených zónách pro abonenty převést o smíšené zóny, kde mohou parkovat i rezidenti s modrými kartami. A tomu nakonec vyhověli a tato smíšená úprava začala se začátkem roku platit před Starou radnicí na náměstí a před Prenestsou v Poštovní ulici.

Pro rezidenty tak v centru přibylo osm míst. „Je to hlavně proto, že vydaných abonentních karet bylo méně, než pro ně vyhrazených parkovacích míst,“ vysvětlil pro prachatickoNEWS.CZ vedoucí odboru komunálních služeb a dopravy Luboš Kvasnička.

Druhá část návrhů se pak týkala právě otevření i druhé půlky náměstí pro parkování. Kromě hospodářské komory, která to navrhovala v době obědů, se tento návrh objevil i v anketě, kterou město vypsalo loni v létě. Navrhovatel žádal o otevření levé části náměstí pro parkování natrvalo a další návrh mluvil o otevření této části alespoň pro návštěvníky městského úřadu.

Město přitom nepravidelně část náměstí od kašny směrem k Libínu používá jako parkoviště například při některých konferencích, které se konají ve Staré radnici. Jinak ale tato část slouží třeba pro trhy. Stává tu také městský vánoční strom, betlém nebo velikonoční bříza. – Oficiálně jde o komerční zónu a tou tato část náměstí zůstane.

„Komise dopravy především nechtěla z náměstí jedno velké parkoviště,“ vysvětlil Luboš Kvasnička. Odborné posouzení toho, zda by otevření levé části náměstí pro parkování bylo technicky a legislativně možné, si radní a komise dopravy udělat nenechali. „Musel by se udělat projekt, který by řešil nájezdy a výjezdní oblouky, aby to bylo průjezdné na druhou stranu. Muselo by se dělat zřejmě nové dopravní značení, parkovací automat…“ řekl Luboš Kvasnička.

Poměrně technicky složité by asi také bylo zajistit, aby novou parkovací plochu využívali lidé opravdu jen v době obědů nebo aby na ní parkovali jen klienti úřadu. Na koho na náměstí nezbude nyní místo, tak musí parkovat v Zahradní ulici nebo v bývalých kasárnách, ze kterých je to na náměstí pět minut pěšky. „Že lidé tato parkoviště nechtějí využívat je podle mne trošičku lenost,“ řekl Luboš Kvasnička.

Protesty, které zavedení modrých a zelených zón v centru provázely zejména zpočátku, pak v podstatě utichly. „Podle mého názoru si na to lidé zvykli. Negativní ohlasy hodně, hodně a hodně ustaly a teď už není prakticky žádný,“ dodal Luboš Kvasnička závěrem s tím, že zavedení parkovacích zón se nyní v dalších částech města neplánuje.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena