Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Soutěž Šumavská mozkovka pošesté. Čtěte a hodnoťte články

VIMPERK - 20/1 2021 - 8:19 – Národní park vyhlásil šestý ročník Šumavské mozkovky. Nejlepší článek popularizují nové poznatky z přírody, vyberou čtenáři.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: Národní park Šumava  

  

Do této ojedinělé soutěže se každoročně zapojují vědci i vědecké kolektivy. "Hlasováním o nejlepší, nejsrozumitelnější a nejzajímavější článek můžete podpořit jejich úsilí odhalovat nová tajemství zejména šumavské přírody. A vás, naše čtenáře, bychom také rádi nadchli pro zkoumání tajů přírody," uvedl ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený. Ten také dal soutěži jméno, které se dlouho pečlivě hledalo. Inspiroval se při tom vzácnou houbou mozkovkou rosolovitou, která roste na dřevě listnatých stromů. Pokud vám jen trochu připomíná závity mozku, který (prý) máme každý v hlavě, tak jste na dobré stopě...

Soutěžní populárně vědecké články provázené fotografiemi a označené číslicemi si můžete kompletně přečíst na webu šumavského národního parku zde a poté hlasovat. Toto je letošní nabídka.

1. Želvušky, neviditelné šampionky v přežívání. Vyprávění o zvěři, kterou každý na Šumavě potkal, ale nikdo neviděl

2. Divoká, ale ne tak docela… Šumava v mladém pravěku

3. Záchrana populace rozchodníku huňatého - kriticky ohrožené rostliny otevřených pramenišť a rašelinných luk

4. Sbírka knih Karla Klostermanna a postřehy z jeho tvorby

5. Neočekávaná cesta lipanů z řeky Řasnice k Lipnu a zase zpátky

Hlasovat pro jednotlivé články mohou zájemci do 7. února. A to každý pouze jednou, prostřednictvím formuláře na webových stránkách NPŠ nebo poštou, hlasovacím lístkem, který je součástí zimního vydání časopisu Šumava stejně jako soutěžní texty.

Vítězný autor s nejvyšším počtem vašich hlasů získá keramickou cenu Šumavská mozkovka, kterou od začátku soutěže ztvárňují mladí výtvarníci ze Základní školy v Borových Ladách k velké spokojenosti organizátorů soutěže. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 12. února. Zároveň bude vylosován jeden hlasující, který získá bezplatné ubytování pro dvě osoby na víkend v ubytovacím zařízení Správy NP Šumava na Kvildě v termínu podle vlastního výběru. Další dva vylosovaní obdrží věcné ceny.  

Letošní kolekci soutěžních článků hodnotí mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák, který soutěž vymyslel, jako velmi zajímavou: "Přihlásilo se pět autorů. Vždycky si jako organizátoři považujeme, když je mezi soutěžícími někdo přímo z řad pracovníků šumavského národního parku. A letos jsou tu takové práce hned dvě. Od Karla Malíka o vlastní unikátní sbírce knih Karla Klostermanna, v níž má i jeden naprosto vzácný spisovatelův román. Dalším je článek dvojice Andrea Kučerová a Romana Roučková o záchraně ohroženého rozchodníku huňatého, který kvete jen jednou za svůj život. Samozřejmě si vážíme všech autorů, kteří do toho šli."

Dodejme ještě, že Jan Dvořák sám inspiroval zpracování dalšího článku, a sice o želvuškách, které i na Šumavě každý potkává, ale nikdo nevidí. Napsala ho Michala Bryndová. 

Tvůrčí disciplínu popularizačního článku o vědeckých poznatcích považuje Jan Dvořák se zkušenostmi rozhlasového zpravodaje a televizního reportéra za velmi obtížnou. "Na malé ploše jeden a půl stránky formátu A4 se vyjádřit věcně správně, srozumitelně, s nadhledem a ještě poutavě, to je pěkná dřina a ví to každý, kdo to kdy zkusil." Proto můžeme klidně vyslovit soutěžícím autorům a autorkám své uznání také tím, že si jejich práce přečteme a ohodnotíme je.  

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena