Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vimperk hlasuje o participativním rozpočtu do 15. prosince

VIMPERK – 5. prosince 2019 – 15:57 – Ve Vimperku se rozjelo hlasování o projektech, které veřejnost navrhla do rozpočtu, a o kterých rozhoduje hlasování veřejnosti.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Vimperští zastupitelé dali veřejnosti možnost rozhodnout až o půl milionu korun z městského rozpočtu a přijít s projektem, který považuje za důležitý. Letos tuto novinku ve Vimperku zkouší a zdá se, že se ujala, protože se sešlo hned osm návrhů do participativního rozpočtu.

Hlasování začalo před třemi dny. Hlasuje se na webové adrese vimperského mobilního rozhlasu: https://www.mobilnirozhlas.cz/app/anketa/TvorimeVimperk.  K tomuto hlasování je třeba zadat číslo mobilního telefonu, na které přijde autorizační kód. Hlasující může dát každému projektu jen jeden hlas a rozděluje dva pozitivní a jeden negativní. „Nebo je možné hlasovat vyplněním formuláře ve vimperském informačním středisku,“ řekla Renata Lešková z odboru školství, kultury a cestovního ruchu. Hlasování skončí 15. prosince.

   Klidová a relaxační zóna v arboretu - návrh učitelky z vimperské školy T. G. M. Petry Hříbalové se zabývá instalací dřevěného stolu do areálu arboreta. Stůl by přibyl ke stávajícím dřevěným lavicím a celé místo by bylo vhodné jednoduše zastřešit. Odpočinkové místo by bylo vhodné pro návštěvníky, kteří by zde mohli posvačit, věnovat se četbě či hrát společenské hry. Místo by v teplých jarních měsících lákalo k ranním piknikům.

   Lávka přes Křesánovský potok – navrhovatelka Věra Patilová reaguje na zejména bezpečnostně –dopravní rizika, kterým jsou vystaveni všichni ti, kteří se chtějí dostat z areálu Nemocnice Vimperk na přístupovou cestu vedoucí do volnočasového areálu Vodník. Přístupová cesta směrem k vjezdu do areálu je určená pro vozidla záchranné služby a zdravotnické dopravní služby, podél cesty jsou parkovací místa pro klienty, uživatele, pacienty, zaměstnance. Není zde chodník takových parametrů, aby splňoval normy pro pohyb osob se zdravotním postižením. Výjezd ze samotného areálu je nepřehledný. Absence chodníku v navazující Purkártově ulici, kde je velký pohyb osob směrem na zámek. Prostě vše je špatně. Lávka překlene Křesánovský potok přímo v areálu nemocničního parku, dále bude možno začít přemýšlet nad celkovou revitalizací parku a vytvoření nového vycházkového okruhu Domov seniorů Vimperk – Výletní restaurace Vodník – rekreační areál Vodník a zpět.

    První etapa obnovy pivovarských zahrad a úprava miniparku – mladá maminka a oblíbená učitelka Bára Samková se zabývá prořezem a vyčištěním mini parku u Pivovarského náměstí a navazujících teras proti Všeobecnému a sportovnímu gymnáziu Vimperk. Tato oblast skrývá velký potenciál a aktuálně je ve velmi špatném stavu. Vstup do parku je zarostlý, přičemž tyto stromy a keře jsou ve velmi špatném stavu. Samotný park je pouze úkrytem pro pochybné skupinky občanů. Navazující terasy jsou pak zcela zarostlé náletem. Bára navrhuje v rámci první etapy vše prořezat, prosvětlit a odstranit černé skládky. Věří, že se tím ukáže krása a možnost celého prostoru. Vždyť není nic jednoduššího než se na místo přijít podívat a poslechnout si Báru, jak vážně to s parkem proti gymplu myslí.

   Biosáčky na psí exkrementy – Stanislava Malá navrhuje v rámci nultého ročníku participativního rozpočtu vyzkoušet alespoň na určitou dobu kompostovatelné BioBag sáčky na psí exkrementy. V deštivém počasí se tyto sáčky nerozmočí jako papírové, které jsou doposud ve Vimperku používané. Jsou bez obav tříditelné a vysypávatelné do kompostu. Ano jsou dražší, než sáčky igelitové a papírové, ale Stáňa věří, že kdo nic nezkusí, nic nezkazí. Přijďte si i ji poslechnout 2. prosince v 17 hodin do MěKS Vimperk.

   Venkovní ping-pong – rozšíření volnočasových aktivit o venkovní ping-pong stůl navrhuje David Pfeifer. Vimperský areál letních sportů nabízí několik míst, kde by Davidův nápad opět o trochu více rozšířil nabídku sportovních aktivit ve Vimperku. Stačí si jen vybrat. Projekt je to jednoduchý a nenáročný.

   Doplnění 17 kusů laviček na pěší trasy po městě – se vzrůstajícím věkem obyvatel Vimperka došel Bohumil Petrášek a jeho přátelé z řad Senior klubu Vimperk k rozhodnutí, že je potřeba zpracovat návrh osazení minimálně 17 laviček na pěších trasách po městě. Nelenil a do nultého ročníku rozpočtu právě toto téma zpracoval. Senioři si budou moci při cestách po městě na chvilku oddechnout a využít laviček, které budou po dohodě s nimi nově instalovány v samém centru města, na Homolce, na sídlišti Míru i „starém“ sídlišti.

   Revitalizace dětského hřiště na Boubské – na Boubské je velice početná skupina dětí školního a předškolního věku. V minulosti zde bylo vybudováno dětské hřiště, které je potřeba v současné době revitalizovat. Revitalizovaný prostor by byl doplněn skluzavkou, zakrývacím pískovištěm a zahradní lavičkou. Celý prostor by byl oplocen nízkým živým plotem. V dalších etapách by pak došlo k změně povrchu chodníku a nakreslení nových herních prvků na jeho asfaltový povrch.

   Víceúčelová volnočasová zóna s vodními prvky na začátku Pravětínského údolí – návrh řeší terénní úpravy soukromého majetku Jiřího Sušily, který ale počítá s tím, že celý revitalizovaný prostor pod cestou do Pravětínského údolí směrem k Boubínu, zpřístupní široké veřejnosti. Zároveň se bude podílet, jak na samotných pracích na projektu, úpravách i následné údržbě areálu. A na co se vlastně můžeme těšit? Na pozemku, který je přibližně 10 minut v docházkové vzdálenosti od centra města, bude vybudován systém jezírek s vodními prvky. Místo bude doplněno lavičkami, herními prvky, ohništěm, ohradou se zvířaty a alejí starých ovocných odrůd jabloní, hrušní, třešní a švestek. Tato alej bude také veřejně přístupná veřejnosti.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena