Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Atletika Prachatice říká: Zimní stadion v Prachaticích ano, ale…

PRACHATICE - 19/1 2021 - 9:22 – Myšlenka na výstavbu zimního stadionu, kterou otevřel zastupitel Michal Piloušek, se dočkala podpory od atletického oddílu.  

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Výkonný výbor Atletika Prachatice  

  

Po přečtení rozhovoru se zastupitelem Michalem Pilouškem (ROZHOVOR: Živé Prachatice navrhují pro město zimní stadion), který se týkal myšlenky výstavby zimního stadionu v Prachaticích, byla naše první reakce jednoznačně odmítavá. Po pověstném „počítání do deseti“ a zamyšlením se nad souvislostmi se však postupně přikláníme k tomu, že pokud se tato myšlenka uchopí za správný konec, může mít pro naše město i pozitivní dopady.

V prvé řadě předpokládáme a chceme věřit, že předkladatelé tohoto návrhu zodpovědně zvážili všechny aspekty a důsledky vyplývající z jeho případné realizace a mají připravena dlouhodobá a koncepční řešení pro následující (z celé řady dalších, neméně důležitých, namátkou vybrané) otázky.

Následné financování

Téměř denně se setkáváme s nedostatky v každodenním provozu a nezbytné pravidelné údržbě současných sportovišť. Důvodem jsou prý mimo jiné chybějící finanční prostředky či dlouhodobý nedostatek kvalitních pracovníků. Zvládne rozpočet města udržet v chodu na kvalitní úrovni všechna svá sportoviště v následujících třech, pěti, deseti, patnácti letech?

Limitovaný počet sportovců

Stejně jako ostatní města má i naše město včetně spádových oblastí určitý, limitovaný, počet obyvatel, kteří mají zájem sportovat. Již v současnosti zde působí, vzhledem k počtu obyvatel, relativně vysoké množství sportovních klubů a oddílů a je třeba zmínit, že některé z nich se starají o nastupující generaci na velmi vysoké úrovni. Nedojde k odlivu především dětí a mládeže z těchto klubů? A nebude mít tento případný odliv za následek živoření či dokonce ukončení činnosti některých z nich? Nepřijdou v takovém případě nazmar jak finanční prostředky v minulosti městem investované do jimi využívaných sportovišť, tak především velmi cenný lidský potenciál trenérek a trenérů, kteří již prokázali, že umí? Nebylo by přece jenom výhodnější (i finančně) a smysluplnější aktivně podpořit stávající, prokazatelně na slušné úrovni fungující, kluby a zmodernizovat pro ně současná sportoviště?

Trenéři, atd…

S nedostatkem kvalitních trenérů, organizátorů, rozhodčích, atd. se potýká většina sportovních odvětví. A nejen v Prachaticích. Ledního hokeje se tento nedostatek týká také. Díky osobním kontaktům v několika jihočeských a pražských hokejových klubech jsme informováni, že není výjimkou (spíše bývá pravidlem), když situace personální, vztahová a finanční je v nich mírně řečeno neutěšená. V případě takto pro město finančně náročného projektu by se rozhodně neměla opakovat situace, kdy např. po vybudování umělé atletické dráhy zde dlouhé roky žádný atletický oddíl nepůsobil. Atletický areál alespoň v té době využívaly v rámci výuky tělesné výchovy prachatické školy, veřejnost a jiné sporty pro kondiční přípravu. V případě zimního stadionu by se však jednalo pouze o veřejnost a jako občasný doplněk pro žáky škol. Jsou v Prachaticích připraveny konkrétní odborně způsobilé a schopné osoby k založení sportovního subjektu (lední hokej, krasobruslení)?

Plán rozvoje sportu města Prachatice 2018-2025

V tomto plánu, který je oficiálním dokumentem našeho města, je do roku 2025 plánovaná realizace multifunkční sportovní haly. Investiční záměr realizace sportovní haly je v plánu konkretizován s využitím pro tenis a současně pro atletický koridor. Pokud by rozhodnutím zastupitelstva města mělo dojít ke změně zaměření na zimní sporty, navrhujeme v rámci zachování základní kontinuity plánu zachovat a zrealizovat v prostorách zimního stadionu alespoň atletický koridor. Realizace atletického koridoru by umožnila v průběhu zimního období, ale také v případě nepříznivého počasí vyžití pro širokou škálu osob a subjektů. Absolvovat by zde mohli tréninky atleti i zástupci ostatních sportovních odvětví, výuku TV žáci škol, běžecká a pohybová cvičení senioři. Tzv. „suchá příprava“ přijde vhod i hokejistům. Jednoznačně by se zvedla atraktivnost haly i pro kluby, které hledají vhodná místa pro konání svých soustředění. Kvalitní zázemí šaten, posilovny či občerstvení by určitě uvítali všichni. Z toho vyplývající výrazně vyšší návštěvnost rozšířením možností využití stadionu je evidentní.

Pro nás atlety by samozřejmě bylo vhodnější umístění koridoru přímo v areálu Městského stadionu, ale i toto řešení by znamenalo velmi cenný kvalitativní posun vpřed.

Za náš klub můžeme slíbit, že jsme připraveni se spolupodílet na případné realizaci tohoto projektu, například dodáním atletického vybavení. Zároveň předpokládáme, že by získal podporu nejen zmiňovaného ČSLH, ale i Českého atletického svazu.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena