Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Populace dravých ryb na Lipně roste. Dobré počty mají i sumci

LIPENSKO - 18/1 2021 - 9:05 – Dravým rybám v jihočeském moři se v posledních letech daří lépe. Hlavně nedávno zdecimovaná populace candátů roste.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytl Pavel Pechoušek, PR  

  

Lipenská nádrž se může v posledních letech těšit z vyššího množství ulovených dravých ryb. Jejich populace v jihočeském moři totiž nadále roste. „Trendem je narůstání úlovků štiky, ta má v nádrži dost vhodné potravy a chytají se i velké ryby. Určitě budeme navyšovat peníze do násady, je relativně cenově dostupná a přežívání po vysazení je vysoké,“ uvedl místopředseda Jihočeského územního svazu ČRS Milan Hladík při vyhodnocení sezóny. Upozornil také na zvýšení populace sumců. Dále se tradičně velmi dobře lovili i kapři.

Podle Milana Hladíka by se ale mohl v následujících letech omezit počet úlovků dravých ryb z padesáti kusů za rok na polovinu. Jako důvod pro své tvrzení uvedl, že nebude v době hlavní sezóny na dravce takový tlak a větší část ryb v nádrži zůstane. Možné opatření má tak pomoci s rovnováhou populace dravců a zejména candátů, kteří na přelomu století neměli v Lipně silné zastoupení.

„Podle výsledků kontrolních odlovů vychází, že rozmnožování candátů je dostatečné a postupně dorůstají silné ročníky. To ale neznamená, že stav je ideální, protože takový ani neexistuje, každá zájmová skupina vidí ideál trochu jinde. Ale všichni trochu rozumní rybáři se shodnou na tom, že nějaká ochrana dravců je potřeba a dokládají to i historická data, kdy populace candáta byla téměř zdecimována,“ sdělil místopředseda Jihočeského územního svazu ČRS.

„Počty rybářů lovících na Lipně jsou v posledních letech přibližně stejné. Prodáme asi 3000 až 4000 povolenek pro cizince a pár stovek cizinců především z Rakouska a Německa jsou již členy našich místních organizací v příhraničí,“ řekl Milan Hladík. Jen pro zajímavost v roce 2019 lovilo na Lipně 11 839 rybářů a ti zde vykonali 132 072 docházek. Podle průzkumů za poslední roky ubylo zahraničních rybářů, ty ale nahradil zvýšený počet těch tuzemských.

K ochraně populace dravců jsou na Lipně dvě rybí rezervace a na obou je zakázáno lovit. Obě rezervace hlídá rybářská stráž, která má momentálně dva profesionály, tři poloprofesionály a několik desítek dobrovolníků. Útvar vykoná za rok zhruba dvacet pět tisíc až třicet tisíc kontrol. „Před pěti léty, kdy jsme činnost rybářské stráže zintenzivnili, bylo za rok zaznamenáno přes 500 vážných přestupků, za které bylo nutno odebrat povolenku, nyní se i přes zvýšenou aktivitu strážných dostáváme zhruba na polovinu, takže je vidět i preventivní účinek této činnosti,“ sdělil Milan Hladík a dodal, že rybářská stráž velmi dobře spolupracuje se Správou NP Šumava a s Policií ČR.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena