Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Restrikcemi pochroumaná kultura neztrácí v Prachaticích naději

PRACHATICE - 16/1 2021 - 10:48 – Kultura je kvůli covidu zavřená. Abonenti prachatického divadla, milovníci kina a koncertů se tak už dlouho cvičí v trpělivosti.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Za tu budou (možná) odměněni. Důležité je, že hlavní organizátor kultury ve městě i okolí, Kulturní a informační služby města Prachatic (KIS), to navzdory covidu nevzdává. "Nové předplatné divadla na jaro 2021 nevypisujeme, protože jsme v loňském roce téměř nic neodehráli. Budeme to kombinovat z toho, co se podařilo na jaro přeložit, a z toho, co jsem vymyslela jako náhrady. Nekoupíme tedy nic nového, ale to, co mají lidé zaplaceno, to během jara dostanou," řekla nám před koncem starého roku ředitelka KISu Věra Houšková. Následně předložila předplatitelům a veřejnosti nabídku divadelních představení, a také upřesnění koncertních termínů. V aktuálně platné podobě je najdete i na konci tohoto článku.

Máme si tedy nové termíny psát do svých diářů a kalendářů raději jen tužkou, protože se budou měnit? "Já doufám, že ne, že už budou platit. Termíny z ledna jsme přesunuli na pozdější dobu, Všechna představení jsme se snažili společně s produkcemi divadel a agenturami směrovat až do druhé poloviny jarní sezóny, do dubna a května. A to především z nejistoty, která oblast kultury svírá. Samozřejmě nikdo z nás neví, co a jak bude," dodává ředitelka Věra Houšková.

Věra Houšková.

Už se ale například ví, že Festival amatérského divadla Štít a Štítek uspořádají Kulturní a informační služby až v roce 2022. "Klasický březnový termín nebyl v současné době reálný z mnoha důvodů. Ve hře byl ještě zářijový termín, ale po zvážení všech pro a proti, a po konzultaci s již přihlášenými účastníky, jsem se rozhodla letošní ročník posunout o rok. V současné chvíli už máme připravený letní program složený z divadelních představení pro velké i malé diváky, koncertů i letního promítání. Program bude probíhat v areálu na Parkáně. Připravujeme samozřejmě i jazzový festival Jazz!Yes! a také Festival piva Prachatice. Pokud nám to situace dovolí, budeme se snažit vyplnit program dalšími zajímavými akcemi," říká ředitelka Věra Houšková.      

Asi nikdo nepochybuje o tom, že reagovat na neustálé změny, udržovat si přehled, jednat s produkcemi, agenturami či soubory a neztrácet při tom naději, je složitá práce. "Ruku v ruce s divadlem jsou ve stejné situaci také koncerty a filmová představení. Samozřejmě nám to všem kolem kultury působí velké starosti. Můžu říct, že i produkční divadel, se kterými spolupracujeme, ze situace doslova šílí. Společně totiž plánujeme dlouho dopředu, až rok a půl, a potom je všechno jinak," říká ředitelka KISu vyrovnaným hlasem. Je znát, že ji to netěší, ale také, že se z toho nehroutí. Kde bere sílu a energii?

"Já jsem skrz naskrz pozitivní optimista. Pořád je to jen práce, a dokud nejde o zdraví, nic se vlastně neděje. A nakonec, když máte to štěstí jako já, že jste obklopeni bezvadnými kolegy, úžasnou velkou rodinou a přáteli, jde to všechno samo. Jasně, že si zanadávám, a často, ale to je v této době naprosto normální," odpovídá s úsměvem Věra Houšková.

---------------------------------------

Náhradní termíny dalších akcí, které se KISu podařilo přesunout do jarní sezóny:

26. 1. 2021 - Ivo Grabmüller: Horské gorily rovníkové Afriky (původní termín 20. 10.  2020) - akce se uskuteční v závislosti na případném uvolnění vládních opatření

2. 3. 2021 - Wohnout (původní termín 3. 12. 2020)

22. 4. 2021 - Vlasta Redl s Jeho kapelou (původní termín 12. 10. 2020)

6. 5. 2021 - Vilém Veverka & Jiří Bárta (původní termín 21. 9. 2020)

30. 10. 2021 - David Koller (původní termín 21. 11. 2020)

20.11.2021 - Pokáč (původní termín 6. 11. 2020)

Vstupenky zakoupené na tyto akce zůstávají v platnosti.  

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena