Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Šumavská ledovcová jezera nejsou kluziště, vyřeší to pokuty?

ŠUMAVA - 14/1 2021 - 9:29 – Šumava se stala útočištěm lidí utíkajících před restrikcemi. Návštěvníků je tu jako v létě, ale ne všichni se chovají, jak mají.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: Národní park Šumava  

  

Dosud nikdy nevídané záběry z přísně chráněných míst Národního parku Šumava obletěly takřka celý virtuální svět - Černé jezero s desítkami bruslařů, rozjařená návštěvnice objímající břízku na známém ostrůvku v zamrzlé Chalupské slati u Borových Lad, parkování v zákazu pod Plešným jezerem.

"To, co se o prvním a zčásti i druhém lednovém víkendu dělo na šumavských ledovcových jezerech, to byl už opravdu extrém. To jsme za existenci národního parku nikdy nezažili,“ nevěřícně kroutil hlavou mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák. A podivovali se tomu i sami slušní návštěvníci parku.

Když Čertovo jezero kontroloval strážce, pohybovalo se na zamrzlé hladině asi padesát lidí. Jezero, které má nejvyšší hloubku 36 metrů, bylo navíc zamrzlé teprve tři dny. Strážci národního parku už se na toto nebezpečné porušování zásad pobytu v parku nemohou dívat se založenýma rukama. Přistoupili proto k udělování dvoutisícových i pětitisícových pokut hříšníkům na místě, a také ke zvýšenému hlídání vzácných ledovcových jezer ve spolupráci s policisty z Železné Rudy, kteří se sami nabídli. Maximální možná pokuta je až 10 000 korun.

"Bydlím přímo u turistické stezky, takže ten nárůst návštěvníků vidím. Připadá mi to už skoro jako v létě. Nové je ovšem masové porušování zákazů," řekl novinářům ředitel NPŠ Pavel Hubený a pak vysvětlil, v čem spočívá nebezpečnost porušování zásad pobytu v parku. "Samotné sklouznutí se po zamrzlé hladině jezernímu ekosystému příliš neuškodí. Návštěvníci ale vystupují na břehy a tam už škodí, protože ničí vzácné druhy rostlin. A hlavně - šumavská jezera jsou součástí jádrových oblastí s výskytem tetřeva hlušce. Ten se soustředí do míst, kde třeba zbyly nějaké borůvky či jeřabiny, a to je právě v těchto středních partiích parku. Lidé ho vyruší už na vzdálenost dvou set metrů."

Samostatnou kapitolou jsou parkoviště pro motorizované návštěvníky Šumavy, kteří teď většinou přijíždějí na jednodenní návštěvnu. Ubytovací možnosti jsou také "zmrazené" a proto se množí počet karavanů, které řeší ubytování ve vlastním. Některé stojí na místě i tři dny. Ovšem - kde přebývají lidé, přibývají odpadky a otázka, kam s nimi. Často je vylévají do mobilních toalet. Úplně stejně, jako je to známé z letních měsíců, například na parkovišti na příjezdu k Boubínskému pralesu.

Část starostů obcí se shoduje, že uzavření šumavských parkovišť by nic nevyřešilo, lidé by parkovali svá auta jinde. O přijetí nutných dopravních opatření už uvažuje například starosta Modravy Antonín Šubrt, který přemýšlí o tom, aby mezi záplavou parkujících aut vůbec mohla třeba projet sanitka. 

Jaké tedy existují možnosti řešení přelidněné zimní Šumavy s výhledem, že i v létě bude o ni zřejmě opět velký zájem? "Společně s obcemi a Regionální rozvojovou agenturou Šumava pracujeme nyní na analýze, kterou chceme mít hotovou v únoru. Je to spíše anketa, díky které zjistíme, kde jsou slabé stránky infrastruktury, co je potřeba řešit. Takže případně už na jaře budeme moci vymýšlet, jak to vylepšit a zamezit komplikacím. Analýza nám všem určitě napoví, jak dál třeba i v otázce parkujících karavanů," uvedl ředitel šumavského národního parku Pavel Hubený. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena