Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Na sídlišti u popelnic se celý rok "nakupuje" bez koruny v kapse

PRACHATICE - 12/1 2021 - 14:37 – Přestože to vyhláška zakazuje a hrozí pokutou v desítkách tisíc korun, kvete u popelnic na sídlišti v Prachaticích výměnný obchod.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Papír, plasty, směsný komunální odpad, staré přístroje a v poslední době i plechovky od konzerv a také "vyjetý olej" ze smažení končí obvykle v kontejnerech, kam patří. Pokud se tam vejdou, jako třeba papír, to bývá po svátcích občas problém. Ale co s jinými, doma už nepotřebnými věcmi, které do žádné popelnice nepatří, jsou ještě ve slušném stavu a mohly by možná někomu posloužit? Praxe je tu často taková, že je stačí postavit nebo položit ke kleci na popelnice, a on se jich někdo ujme... 

"Nabídka" tak bývá postupně pro někoho docela zajímavá. Například nejrůznější modely bot, od dámských střevíců, pánských polobotek do tanečních, po vysoké, jako nové, kanady, oblečení všeho druhu - svetry, mikiny, šaty, sukně, ponožky, kompletní pánské obleky i třeba kožené kabáty. A dál - lyže, hůlky na nordic walking, rámy na obrazy i s uměleckým dílem, klipy na fotografie nebo knížky vyskládané do štosu. Samostatnou záležitostí bývá "oddělení drobného nábytku", hlavně židle nebo poličky, výjimečně i křeslo nebo skříňka. A často je doplní i srolovaný koberec, linoleum, molitan nebo matrace. 

Řada těchto věcí, které z logiky věci a podle litery vyhlášky patří do sběrného dvora, který v Prachaticích mají nový, nebo by se mohly nabídnou v kdysi běžném vetešnictví, které tu není, lepší kousky najdeme i v inzertních rubrikách na internetu nebo na občasném bazaru. Ani u popelnic se však většinou dlouho neohřejí. Objevují se tu třeba po jarním či zimním domácím úklidu, rozhodně takřka vždycky, když se někdo stěhuje, a to se děje vlastně pořád.

Třeba se někomu něco hodí na zahrádku, chalupu nebo do garáže. Možná se otřesete při této představě, pomyslíte na to, kdo může mít o tyto věci zájem a v neposlední řadě také, že by se zvláště v dnešní pandemické době mělo všechno řádně dezinfikovat. Ale "výměnný obchod" či nákupy bez koruny v kapse, tu fungují. A už dost dlouho...

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena