Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatická knihovna vstoupila do jubilejního "stovkového" roku

PRACHATICE - 7/12 2020 - 9:00 – Letos uplyne sto let od otevření české veřejné knihovny v Prachaticích. Městská knihovna k tomuto jubileu chystá řadu akcí.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL 

  

O jak významnou událost se jednalo, nám přiblížila ředitelka Městské knihovny v Prachaticích Hana Mrázová: "Základ položil zákon o veřejných knihovnách obecních a nařízení vlády republiky Československé z roku 1919. Podle nich se tehdy musela v každé obci, kde žila národnostní menšina o počtu alespoň 400 obyvatel, zřídit veřejná knihovna v jazyce té menšiny. Německá i česká spolková knihovna tu samozřejmě do té doby fungovaly. Půjčovat se v české veřejné knihovně začalo 29. září 1921."

 Sté výročí se letos promítne takřka do veškeré činnosti prachatické knihovny. "Chceme, aby každá výstava, každá naše akce byly takříkajíc zabalené symbolicky do stovky," řekla ředitelka knihovny Hana Mrázová. Podle jejích slov tu budou například každý měsíc připravovat výstavu jako stovkovou událost. První výstava nového roku představí od 11. ledna do 28. února ve vstupním prostoru knihovny fotografa Bedřicha Ludvíka a jeho kolekci snímků nazvanou Stověžatá Praha. "Budeme se letos těšit také na prvního stého dospělého čtenáře, prvního stého dětského čtenáře, prvních sto zpracovaných knih a podobně. Se sčítáním už začínáme," dodala ředitelka Hana Mrázová.

Vládní opatření proti šíření nemoci covid 19 střídavě zavírají i pootevírají dveře do knihovny v Husově ulici. Od 27. prosince je knihovna opět uzavřena. Knihovnice to však nevzdávají. Na webu knihovny půjčují e-knihy registrovaným čtenářům a umožňují jim nezbytnou registraci na dálku. Čtenář si může z domova stáhnout každý měsíc dvě e-knihy z široké nabídky, která čítá 17 851 knih. Dále funguje bezkontaktní vracení knih do Biblioboxu, a také třeba tvorba rešerší a vyhledávání dostupných elektronických zdrojů pro zájemce, zejména z řad studentů.

Od příštího týdne umožní prachatická knihovna čtenářům bezkontaktní půjčování knih. "Ty jim připravíme podle jejich přání, vyzvednou si v domluvenou hodinu ve vstupním prostoru knihovny, aniž by se s kýmkoliv setkali. Potkávat se mezi sebou tedy nebudou ani čtenáři. Zároveň si v hale budou moci prohlédnout i výstavu," sdělila ředitelka knihovny Hana Mrázová. Inu, kdo hledá, najde...  

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena