Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Fotopasti správy parku na Šumavě už kradli a nyní i kamenují

ŠUMAVA – 5/1 2021 - 15:28 – Správa šumavského národního parku upozornila na nový problém, který se týká jejích fotopastí. Tři z nich někdo zničil kamenováním.  

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto: NP Šumava

  

V minulosti už se správa parku potýkala s tím, že jí nemálo fotopastí bylo ukradeno. Nyní ale řeší nový případ vandalství – někdo kamenováním zničil v posledních týdnech kameru umístěnou v západní části CHKO Šumava, další pak ukamenoval mezi Kvildou a Borovými Lady a třetí na Prášilsku. Kameny, kterými byly kamery poškozeny, se našly na místě.

Kromě finanční a materiální škody vandalové přidělávají práci i policii, která po nich musí pátrat a hlavně pak ochránce přírody a vědce připravují o cenná a často nenahraditelná data. Park fotopasti používá například při sledování losů, jelenů, rysů ale i vlků. Pomohly třeba potvrdit, že na Šumavě se opět objevila vlčí smečka.

„Sledování těchto zvířat stojí hodně lidské práce a také financí, ale díky tomu získáváme důležité informace o tom, jak tato zvířata žijí, kde se pohybují, kolik jich tu máme a jak je lépe chránit. Pro vyhodnocení je ale nutné mít data ze všech rozmístěných fotopastí. Není možné donekonečna nahrazovat jednu rozbitou fotopast za novou. A tak některé oblasti holt budou muset zůstat nemonitorované, což zhoršuje kvalitu informací, které získáváme,“ uvedl na facebooku správy parku její mluvčí Jan Dvořák.

V minulosti se správa parku potýkala s rozsáhlými krádežemi fotopastí. V roce 2016 například na Klatovsku vyšetřovala policie krádež dvaceti fotopastí. Dalších šest jich zmizelo ve stejném roce na borovoladsku.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena