Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Příjezdy do Prachatic začnou hlídat radary za 6,8 milionu

PRACHATICE – 4. prosince 2019 – 18:16 – Prachatická radnice tvrdě zasáhne proti řidičům na dvou příjezdech do města. Příští rok na ně totiž pořídí radary na rozdávání pokut.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA a KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Radary budou umístěny na příjezdu před školou ve Vodňanské ulici a na příjezdu od Volar. Na obou místech už jsou bezpečnostní prvky v silnici, na jednom je i semafor a na obou jsou také radary ukazující rychlost. Podle radnice ale tato opatření nefungují. „Na těchto místech jsme udělali celou řadu opatření, která se míjí účinkem. Lidé si stěžují, že se tam jezdí tak, jak se tam jezdilo vždy," řekl o problému starosta Martin Malý.

   Zastupitelstvo nekritizovalo většinou samotný nákup, ale tvrdou kritiku vzbudila cena 6,8 milionu korun. K tomu navíc město bude muset přijmout dalšího strážníka a tři úředníky na odbor dopravy, aby rozesílali pokuty. Personální náklady budou zhruba 1,7 milionu korun ročně. Na vše by ale měly vydělat pokuty.

   "Když jsem viděl tuto položku, tak se mi nechtělo věřit. Je to šíleně drahé, tak to pojďme udělat jinak, jsou i levnější varianty," kritizoval částku zastupitel za ODS Jan Bauer. "Město si momentálně nemůže dovolit vyhazovat tak vysoké částky," odůvodnil svůj nesouhlas se sumou Jan Bauer a připomněl, že radnice si vzala úvěr 85 milion na bazén, 30 milionů kontokorent a z rezervy toho na konci roku moc nezbude. A přitom se plánují a projektují investice za stovky milionů korun. Jen rekonstrukce Malého náměstí, letního kina a Štěpánčina parku budou stát do tří set milionů korun.

   Nakonec převážilo bezpečností hledisko. Radar by měl zvýšit bezpečnost chodců na problémových úsecích. "Připadá mi to jako poslední možné řešení. Firma, která nám to projektuje, garantuje devadesátiprocentní účinnost zvýšení bezpečnosti," vyzdvihl projekt starosta a dodal, že radary je možné si nejprve pronajmout.

   Podle Roberta Zemana se dala hledat ještě jiná řešení. „Na jedné straně to je opravdu účinný nástroj. Viz Strakonická ulice v Praze. A chyba stojí peníze. Na druhé je to jako s parkovacími zónami v centru města. Není to úplně adekvátní nástroj a zase jsme kousek blíž kontrolované společnosti. Já bych zvolil zpomalovací radar, co je zbytečný v Němčicích. Ale tuhle ideu město nesledovalo, přestože jsem jim to psal už před půl rokem,“ řekl.

   Termín, kdy budou radary zprovozněny, zatím není znám. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena