Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Volary opraví ČOV, chtějí pumptrack a čeká je cesta k menhirům

VOLARY - 30/12 2020 - 9:40 – Do roku 2021 vstoupí Volary se schváleným rozpočtem. Radnice ví, kolik bude muset utratit, ale už ne, kolik dostane od státu. Ani ten to neví.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL  

  

"Rozpočty obcí jsou závislé na rozpočtovém určení sdílených daní. Bylo pro nás proto velmi obtížné kvalifikovaně odhadnout příjmy rozpočtu našeho města na rok 2021. Jsem však optimista a věřím, že společnými silami dokážeme zvládnout nepříznivou situaci, která letos postihla téměř celý svět," uvedl starosta Volar Vít Pavlík.

Volarské zastupitelstvo, jako nejvyšší orgán města, schválilo pro rok 2021 schodkový rozpočet. Předpokládá příjmy 79 204 744 korun a výdaje ve výši 99 777 206 korun. Rozdíl se chystá město pokrýt z vlastních prostředků, které má v rezervě z minulých let.

"V rozpočtu na nový rok je prioritou rekonstrukce Čistírny odpadních vod Volary a spolu s ní opravy komunikací, a také půdní vrty, na které je alokovaná částka 14 690 000 korun,“ řekl starosta. „Prozatím jsme ale z rozpočtu vypustili téměř deset milionů korun určených původně na opravu komunikace kolem menhirů. Vše je připravené a čeká se na podání žádosti o finanční dotaci. Budeme-li úspěšní, zapojíme tuto investici znovu rozpočtovým opatřením v průběhu roku. Určitě bychom chtěli cestu opravit, protože jde o atraktivní vycházkovou trasu pro občany i návštěvníky města," dodal Vít Pavlík. Nový rozpočet je možné najít na stránkách města.

Na investice v komunálním rozvoji a na sportovní a kulturní zařízení je v rozpočtu vyčleněno 4 521 000 korun. Půjde například o vybudování sportoviště pumptrack, které by mělo navazovat na cyklostezku Volary - Soumarský most. Jedná se o unikátní dráhu, která bude sloužit hlavně pro horská a BMX kola. Na dráze se jezdí bez šlapání, rychlost se získává přesouváním těžiště jezdce ve vlnách a klopených zatáčkách. V současné době je k ní hotová projektová dokumentace a podaná žádost o stavební povolení.

Další akcí bude například připravovaný pomník obětem válek a totalitních režimů, který by měl stát ve volarském parku u nádraží. Ten je zatím ve stádiu návrhu. "Pomník úzce souvisí s naší úctou k hodnotám, jako je svoboda, tolerance a právo," řekl Vít Pavlík.

Volary mají velký potenciál a žije tu mnoho pracovitých a šikovných lidí. "O tom, že dokážeme táhnout za jeden provaz a když je třeba, podat si pomocnou ruku, jsme se mohli nedávno přesvědčit. Stoprocentně tu platilo - Společně to zvládneme! Na našem prosincovém zastupitelstvu byla vytvořena pracovní skupina, která se bude zabývat plánem rozvoje města na několik následujících let. Jsou v ní lidé z rozličných oborů, působící v různých oblastech. Měl by vzniknout obraz toho, jak si město v budoucnu představujeme a přejeme," dodal starosta Volar Vít Pavlík.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena